Erdoğan, Sisi ile görüşecek: Mısır'a son ziyaret 2012'de olmuştu

Erdoğan, Sisi ile görüşecek: Mısır'a son ziyaret 2012'de olmuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat'ta Sisi'yle görüşmek üzere Mısır'ı ziyaret edeceği belirtildi. Erdoğan en son 2012'de Mısır'a gitmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat'ta Mısır'ı ziyaret ederek, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşeceği belirtildi.

İki liderin görüşmesinde, gündemin Mısır'ın kuzey komşusu Gazze'deki İsrail saldırıları ve insani krizin yanı sıra ikili ilişkilerin olması bekleniyor.

Erdoğan Mısır'a en son 2012 yılında gitmiş, dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya gelmişti. Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler mensubu Mursi'nin, tüm yetkileri elinde toplayan kararnameye karşı haftalar süren protestolara rağmen geri adım atmaması sonrası Temmuz 2013’te kanlı bir darbe ile devrilmesinin ardından Türkiye ile Mısır ilişkilerinde kopuş yaşanmıştı.

Darbenin lideri olan dönemin Mısır genelkurmay başkanı Sisi, başta Erdoğan olmak üzere Türkiye'de çok sayıda siyasetçinin ağır eleştirilerinin hedefi olmuştu.

Erdoğan Sisi ile aynı masaya oturmamak için BM yemeğine katılmamıştı

Erdoğan 2019'daki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Sisi ile aynı masaya oturmamak için resmi yemeğe katılmamış, "Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" demişti. Erdoğan'ın bir başka konuşmasında Sisi'ye 'tiran' demesi üzerine Mısır'dan protesto gelmişti.

Türkiye'nin pandemi sonrasında ve ekonomik krizle eş zamanlı olarak Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle başlattığı normalleşme sürecinde ise Mısır'la da yumuşama başlamıştı.

Erdoğan ve Sisi, Kasım 2022'de Katar'daki Dünya Kupası'nın açılışında tokalaşmıştı. İki ülke, Temmuz 2023’te karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atamıştı. İki lider, Kasım 2023'teki İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi için gittikleri Suudi Arabistan'da da bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan, 22 Kasım 2023'te de Cezayir dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim" demişti. Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Refah Sınır Kapısı’nda Mısır yönetimi olumlu adımlar atıyor. İlk etapta Gazze’deki kanser hastalarından 40’ı ülkemize geldi. İkinci etapta bu sayı ciddi manada arttı ve 88 hasta, 67 refakatçiye ulaştık. Bunların tedavilerini biz şehir hastanelerimizde yapıyoruz, buna devam edeceğiz. Gazzeli hastaların oradan çıkartılarak ülkemize getirilmesinin artarak devamını istiyoruz. En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim. Mısır’da ağırlıklı gündemimiz bu konular olacak. “Ne gibi adımlar atabiliriz, hastaların tahliyesinin önünü nasıl açarız?” bunları konuşacağız. Bir an önce istiyoruz ki bu hastaların tamamını getirebilelim. Hatta benim arzum, cerrahi müdahale gerekenleri de bir an önce alalım. Hele hele çocukları bir an önce alalım, tıbbi müdahaleleri yapalım. Bu konuda arkadaşlarımızla mutabıkız ve süreci de inşallah bu şekilde işleteceğiz."

Erdoğan'ın 12 yılın ardından Mısır'a gitmesi ve Sisi ile görüşecek olması sosyal gündem oldu. (Kısa Dalga)

Gündem