Erdoğan söz vermişti: Yedi ay geçti, vaatler gerçekleşmedi

Erdoğan söz vermişti: Yedi ay geçti, vaatler gerçekleşmedi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Mayıs 2023'teki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, ekonomi alanında birçok vaatte bulundu. 21 yıllık AKP iktidarında ilk kez seçimin kaybedilebileceği endişesiyle, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında el yükselten Erdoğan, seçimin ardından bu vaatlerin bir kısmını henüz gündemine bile almazken, emekliye 8 bin lira seyyanen zam vaadinden ise vazgeçti.

Tayyip Erdoğan, seçim öncesi çeşitli vaatlerde bulundu. Ancak yıl biterken; Bağ-Kur'luya 7200 günle emeklilik, ev kadınlarına sigorta prim desteği, emekliye seyyanen zam gibi vaadleri yerine getirmedi.

Artı Gerçek'ten Sinan Saygılı'nın haberine göre, taşeron işçiye kadro başta olmak üzere birçok vaat yerine getirilmedi.

KİT'lerdeki taşeron işçilere kadro: 20 Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin işçiye, seçim sonrası kadroya geçirilecekleri sözü verildi. Ancak bu konu, seçimin ardından bir daha gündeme alınmadı.

Evi yıkılan depremzedeye hibe ve kredi: 6 Şubat Maraş depremleri 11 ilde yıkıma yol açtı. Erdoğan ve hükümeti, yıkılan ya da ağır ya da orta hasarlı olan evlerini yerinde kendi dönüştürmek isteyenlere, 750 bin lira hibe 750 bin lira da kredi verileceği vaadinde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de zaman zaman bu konuda açıklamalar yaparak, başvuru sayısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hatta geçen hafta benzer bir vaat yine Erdoğan tarafından İstanbul için de verildi. Ancak depremin üzerinden 11, seçimin üzerinde ise 7 ay geçmesine rağmen henüz deprem bölgesinde hibe ve kredi ödemelerine başlanmadı.

Emekliye 8 bin lira seyyanen zam: Seçim öncesi, memur ve emekli maaşlarına temmuz ayında 8 bin lira seyyanen zam yapılacağı duyuruldu. Ancak temmuzda memur maaşlarına seyyanen zam yapılırken, emekliye verilen söz yerine getirilmedi. Yoğun tepkiler üzerine de tamamen rafa kaldırılan bu vaadin yerine bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verildi.

BAĞ- KUR'luya pirim eşitlemesi: Erdoğan 6 Mayıs 2023'te yaptığı açıklamada, "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak. Yeni dönemde yapacağımız ilk işlerden biri olacak bu çalışmadan inşallah 1 milyon küçük esnafımız faydalanacak" dedi. Yaş şartını tamamlayan Bağ-Kur'luların da SGK'liler gibi 7 bin 200 günle emekli olabilmesini sağlayacak düzenleme de hayata geçmedi.

Ev kadınlarına sigorta prim desteği: Ev kadınları emeklilik için, isteğe bağlı sigorta primini, Bağ Kur statüsünden yatırabiliyor. Aylık sigorta pirimi ise şu an 4 bin 293 lira. İsteğe bağlı sigorta primi ocak ayından itibaren en düşük 6 bin 399 lira olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayındaki seçim konuşmasında "Ev kadınlarımızın emekliliğine, priminin 3'te birini ödeyerek destek vereceğiz" dedi. Bu vaat de yerine getirilmeyi bekliyor.

3600 Ek gösterge: Seçim öncesi, birinci dereceye yükselen tüm memurların 3600 ek gösterge hakkından yararlandırılacağı sözü verildi. Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurlar beklenti içerisinde. Ancak, yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren bu düzenleme de henüz beklemede.

Evlilik kredisi: Vaatlerden biri de, yeni evlenecek olan ve 26 yaşını aşmayan çiftlere verilecek evlilik kredisi. Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi bu hafta TBMM'den geçti. Düzenlemeye göre, 150 bin lira tutarındaki kredi iki yılı ödemesiz, dört yılda ödenecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş "Yeni yıldan önce hayata geçmesini bekliyoruz" demekle birlikte net bir tarih vermedi. Üstelik evlilik kredisi ilk etapta, pilot uygulama olarak sadece 6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilde geçerli olacak. Türkiye geneline ne zaman yaygınlaştırılacağı konusunda da henüz bir açıklama yok. (Kısa Dalga)

Ekonomi