Erdoğan: "Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik"

Erdoğan: "Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için gittiği İtalya'nın başkenti Roma'dan dönüş yolunda Biden ile görüşmesine dair açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  katılmaktan son anda vazgeçtiği Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu Liderler Zirvesi ile ilgili “Talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik” dedi. T24'ün aktardığına göre ABD Başkanı Biden ile gerçekleşen görüşmeyi "samimi ve yapıcı" olarak değerlendiren Erdoğan,  görüşmenin içeriğiyle ilgili şu bilgiyi verdi: "Hepsinden öte tabi bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da kendilerinden olumsuz bir yaklaşım görmedim. Tam aksine yine bununla ilgili de Savunma Bakanlarımız birbiriyle görüşecekleri gibi Dışişleri Bakanlarımız da muhataplarıyla görüşerek inşallah iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bu hassas konuyu da neticelendirmeyi umuyoruz. Biden “Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Biliyorsunuz iki farklı bölümden, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım” dedi. Ben de kendisine “Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum” dedim. İnşallah Savunma Bakanlarımız da birbirleriyle görüşmeleri devam ettirecekler. Bugünkü toplantıya katılan arkadaşlarımızın bu işi yakın markajda tutmasıyla inşallah bunu nihayetlendirirsek, burada iki tane önemli başlığımız olacak; biri tedarik, biri de elimizdeki F-16’ların modernizasyonu. Bunların da o arada inşallah yapılma durumu söz konusu olacak."

Erdoğan, daha önce sinyalini verdiği Suriye operasyonu ile ilgili de "Yapılması gerektiği zamanda tabii ki operasyon yapılır. Ondan geri adım atılmaz. Bir defa terör örgütleriyle olan mücadelemizden bizim asla sarfınazar etmemiz mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

Erdoğan, "İskoçya’ya neden gitmediniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu Liderler Zirvesi için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu. Bunu kabul edemezdik. İlgili birimlerimiz net bir duruşla görüşmelerini sürdürdü. Sağ olsun Boris Johnson da süreçle ilgilendi. İlk başta sorununun çözüldüğünü ifade etti. Fakat son anda bize geri dönüp İskoçya tarafının zorluk çıkardığını söyledi Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik. Nihayetinde bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi. Biz milletimizin itibarını korumakla mükellefiz. Hiçbir yerde ülkemizin saygınlığına, izzetine halel gelmesine müsaade etmeyiz. Daha adil bir dünyayı ancak eşitlikçi bir yaklaşımla kurabileceğimizi de böylece bir kez daha göstermiş olduk."

Gündem