Erdoğan: "Vatandaşımızdan tasarruflarını TL'de tutmasını istiyor ve tavsiye ediyorum"

Erdoğan: "Vatandaşımızdan tasarruflarını TL'de tutmasını istiyor ve tavsiye ediyorum"
Erdoğan "Vatandaşlarımızdan açıkladığımız pakete uygun şekilde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum ve tavsiye ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ASKON Genel Kurulu'nda konuştu. 

Erdoğan özetle şunları dedi:

"Yaşanan kayıplardan dolayı üzüntülüyüz ama..."

"Bir defa şu ikiliyi unutmayacağız. Güven ve istikrar. Kuruluşumuzdan itibaren ekonomik anlayışımızı bu iki kavram üzerine yerleştirdik. Bir süredir yaşanan gelişmeler, kur üzerinden ülkenin ve milletin felaketi pahasına haksız kazanç sağlama niyetinde olanların bunun bedelini ağır bir şekilde ödemek mecburiyetinde kalabildiklerini göstermiştir.

Yaşanan kayıplardan dolayı üzüntülüyüz ama ülkemizin ve milletimizin selameti için doğru olanı yapmak da boynumuzun borcudur. Faizin düşük, kurun istikrarlı, enflasyonun aşağı yönlü, yatırımın, üretimin coşkulu bir şekilde artış gösterdiği, herkesin çalışacak iş sahibi olduğu ekonomik işleyiş inşa ediyoruz.

"Faiz aşağı, faiz yukarı... Arkadaşlar artık bu işi kitabımızdan çıkaralım"

Vatandaşlarımızdan açıkladığımız pakete uygun şekilde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum ve tavsiye ediyorum.

Biz kendi paramızı ölçü olarak almadığımız sürece her zaman batmaya mahkûmuz. Türk Lirası bizim paramız, onunla hareket edeceğiz. Biz yok dövizmiş, bu dövizmiş bunlarla değil...

Faiz aşağı, faiz yukarı. Arkadaşlar artık bu işi kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Bunu bilecek buna inanacak, bununla yola devam edeceğiz. 

"Hızlı normalleşme bekliyoruz"

Bu paketi açıkladığımız günden itibaren mevduatlarda dövizden kendi paramıza ciddi bir dönüş başlamıştır. Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın hem vatandaşlarımızın kendi paramıza dönüşü daha da hızlandıracaklarının işaretlerini görüyoruz. Ülkemiz ekonomisine serbest piyasa mantığına aykırı şekilde kur üzerinden yöneltilen yurt dışı kaynaklı saldırıları etkisiz hale getirecek mekanizmaları zaten kurmuştuk.

Döviz kurunda yurt içi talepten kaynaklanan ani, sert ve rasyonel temeli olmayan iniş çıkışlar yaşanmasını engelleyecek tedbirleri aldık. Bütün bunları serbest piyasa ekonomisinin kurallarından sapmadan, ülkemizin küresel ekonomik sistemle güçlü bağlarına zarar vermeden yapıyoruz. Aynı şekilde tasarruf yöntemi olarak altını tercih eden vatandaşlarımızı ellerindeki bu değeri finans sistemize dahil etmeye çağırıyoruz.

Yastık altında tutulan 5 bin ton altının ne kadarını ekonomimize kazandırabilirsek ülke ve millet olarak gücümüz o derece artacaktır. Döviz kurunu yatay seyre geçirme, altını sisteme kazandırma sürecini ne kadar hızlı yürütürsek fahiş fiyat artışlarını kontrol altına alma mücadelemizde elimiz o derece güçlü olur. Enflasyon ve fahiş fiyat artışlarının en önemli bahanesi olan kurdaki dengesiz yükselişi ortadan kaldırdığımız için artık bu alanlarda da hızlı bir normalleşme bekliyoruz."

Gündem