Erdoğan ve Bahçeli, Gazze için atılacak adımları görüştü

Erdoğan ve Bahçeli, Gazze için atılacak adımları görüştü
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, önceki gün gerçekleşen görüşmede, Gazze, İsveç’in NATO üyeliği ve yerel seçimleri ele aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrasında ilk kez başbaşa görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmenin Bahçeli’nin, “24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye süratle devreye girmeli” sözlerinin ve partisinin grup toplantısında “Türkiye’nin garantör ülke olması” yönündeki açıklamasının hemen sonrasında yapılması dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da Kahire’de düzenlenen toplantıda İsrail-Filistin meselesinde yeni bir garanti mekanizması getirilmesini önererek “Türkiye’nin rol almaya hazır olduğuna” yönelik sözleri üzerinden Bahçeli’nin “garantörlük” çıkışının da “önemli olduğunu ilettiği” iddia edildi.

MHP lideri Bahçeli’nin de Erdoğan’a “bölgede kalıcı barışın sağlanabilmesi için iktidarın atacağı her türlü adımın arkasında olduklarını ve iki ülke arasındaki çatışmaların sürmesi halinde sorunun Türkiye için de bir tehdit oluşturacağını” bir kez daha dile getirdiği ifade edildi.

İki liderin görüşmede ayrıca “Türkiye’nin garantör ülke olması için nasıl bir diplomasi sürecinin yürütüleceğini de masaya yatırdığı” kaydedildi.

İsveç’in NATO üyeliği

İki liderin görüşmesinde, Erdoğan’ın imzasıyla TBMM’ye sunulan İsveç’in NATO üyeliğine katılması yönündeki Katılım Protokolü’nün de ele alındığı ifade edildi.

Kulislerde, “Erdoğan’ın İsrail-Filistin çatışmasını durdurabilmek için protokolü ‘ABD’ye karşı koz olarak kullanmak istediği bu nedenle protokol metnini Gazze’ye yönelik saldırıların arttığı dönemde TBMM’ye sevk ettiği” iddiaları gündeme gelmişti.

Ancak MHP’nin İsveç’in NATO üyeliğine “karşı olduğu” biliniyor.

Yerel seçimler

Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinde “yerel seçimlerde yapılacak işbirliğinin” de gündeme geldiği ileri sürüldü. İki parti de genel başkan yardımcılarından oluşan bir heyet belirlemişti.

Heyetlerin yerel yönetimlerde yürütülecek işbirliği ile ilgili ilk kez bugün bir araya gelmesi bekleniyor. İki partinin işbirliğinde önceliğini büyükşehirler oluşturacak. (Kısa Dalga)

Gündem