‘Erdoğan’a özel bütçe'ye Anayasa Mahkemesi’nden iptal

‘Erdoğan’a özel bütçe'ye Anayasa Mahkemesi’nden iptal
AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kamu idarelerine özel bütçe aktarmasını içeren düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, genel bütçenin fazla vermesi halinde Cumhurbaşkanı’na, kamu idarelerine ve özel bütçeli idarelere gelir aktarma yetkisi tanıyan düzenlemeyi oybirliğiyle iptal etti. Mahkeme, “O yetki Meclis’indir, Cumhurbaşkanı kullanamaz” dedi.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda, 2021 yılı sonunda kritik bir düzenleme yapılmıştı. Kanuna eklenen geçici maddeye göre, Cumhurbaşkanı’na, “Genel bütçe kapsamındaki genel idareler ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek ekleme” yetkisi verilmişti.

CHP, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi başvuruyu sonuçlandırarak iptaline karar verdi.

O yetki TBMM’nin, Cumhurbaşkanı kullanamaz

Yüksek Mahkeme’nin kararında, Bütçe Kanunu yapma yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclis’inde olduğunu, bu yetkinin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme’nin oy birliğiyle aldığı iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Yasama organının kamu harcamalarının çeşit ve miktarı ile kaynağını önceden belirleme ve onaylama yetkisi bütçe hakkının bir gereğidir. Kuralla (iptali istenen) TBMM’ye ait bu yetkiler, Cumhurbaşkanına devredilmektedir. Yıl içinde tahminden fazla mali kaynak olduğu fark edildiğinde bu kaynakların harcamasına karar verme yetkisi bütçe hakkı gereğince TBMM’ye aittir… Merkezi yönetim bütçe kanunuyla verilen ödeneğin harcanabilecek tutarın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aşılabileceğine dair hüküm konulamayacağının belirtildiği gözetildiğinde bütçe kanununa veya diğer kanunlara ödenek üstü harcama yapılabileceğine ilişkin bir hüküm konulamayacağı açıktır.” (Kısa Dalga)

Gündem