Erdoğan'dan ABD'ye tepki: S-400 aşağı, S-400 yukarı...

Erdoğan'dan ABD'ye tepki: S-400 aşağı, S-400 yukarı...
Cumhurbaşkanı Erdoğan', NATO zirvesine hareket etmeden önce ABD'ye tepki gösterdi: "İşiniz gücünüz S-400... S-400 aşağı, S-400 yukarı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesine gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında, ABD'ye tepki gösterdi.

İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulanan ve soruları yanıtlayan Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

'BIDEN BU AKŞAM YA DA YARIN BİR ARAYA GELME ARZUSUNU İFADE ETTİ'

"Beklemekten öte, biz NATO'nun 70 yıllık bir üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO'ya katılmış bir ülke değil, bu sabah Sayın Biden ile de bir görüşme yaptık, bu akşam ya da yarın bir araya gelme arzusunu ifade etti, olabilir dedik. Dün itibarıyla gerek Sayın İbrahim Kalın Bey'i, gerek Sedat Bey'i Brüksel'e gönderdik, ön görüşmeleri yaptılar.

'TERÖRİST BAŞLARINDAN BİRİ İSVEÇ TELEVİZYONUNA ÇIKMIŞ'

Bu arada da biz 4'lü görüşmeyi tekrar yapacağız ve burada Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı birlikte bu 4'lü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz, orta sahada top çevirmekten bıktık. Şu an itibarıyla da bunlar hep laf üretiyorlar, aynı günün akşamı İsveç televizyonunda terörist başlarından biri çıkmış söyleşi yapıyor, bize veriyor veriştiriyor... Stockholm caddelerinde yürüyüş yapıyorlar... Polisin kontrolü bunların üzerinde... Sadece İsveç mi? Aynı şey Almanya'da, Hollanda'da, Yunanistan'da... Yoğun bir şekilde bunlar devam ediyor.

'BUNLARI BIDEN İLE GÖRÜŞMEDE DİLE GETİRECEĞİZ'

Bir taraftan 5+4, 9 Amerikan üssü Yunanistan'da kuruluyor, niye kurdunuz, 'Rusya'ya karşı kurduk'. Ne demek? Ne yaptınız da Rusya'ya karşı kurdunuz da? İşiniz gücünüz S-400. S-400 aşağı S-400 yukarı... Hep laf... Bunları da Biden ile yapacağımız görüşmede dile getireceğiz. Biz Danimarka'da Norveç'te hep bunları yaşadık. Her türlü terörist saldırıya uğradık ve bunlardan en ufak bir tavır görmedik. Bunları anlatacağız.

'F-16 MESELESİ HALA MASAD8A, OYALAMA TAKTİĞİ GİDİYOR'

F16 meselesi hala masada. Ortada bir oyalama taktiği gidiyor. Geçenlerde Yunanistan Başbakanı davetlimdi. Kendisiyle İstanbul'da yemekli sohbetimiz oldu. Bundan böyle artık biz görüşmelerimizi bire bir yapalım. Aramıza üçüncü kişileri sokamayalım diye mutabık kaldık. İki üç hafta geçti ABD'ye gitti, Senato'da konuşmasında saldırdığı yer Türkiye oldu. F16 meselesini gündeme getirdi. Artık biz bunların iyice kim olduğunu, ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ'nün en önemli sığınağı Yunanistan oldu. Türkiye'den kaçanlar hep nereyi tercih ettiler? Yunanistan. Yunanistan'ın o dönemin başbakanıyla da görüştüm, buna rağmen bu teröristleri el bebek gül bebek beslediler.

MİÇOTAKİS SORUSUNA YANIT: BİTTİ O İŞ, KAPIYI KAPATTIK

Erdoğan, "Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in de NATO zirvesine katılması bekleniyor, karşı taraftan görüşme talebi gelmesi halinde yanınız ne olur? Ankara-Atina gerilimini zirve gündemine taşımayı düşünür müsünüz?" sorusuna, "İkili bir görüşme yapmam mümkün değil, bunu açıkladım, demek ki bizi iyi takip etmiyorusunuz. Bizim Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Strateji Konsey toplantımız vardı, bunu kaldırdık bir defa. Bitti o iş. Bunu bitirmiş bir lider kalkıp Miçotakis'in talebine evet diyebilir mi? Hayır, bitti o iş, o kapıyı kapattık. Kendilerine çekidüzen vermeleri halinde hangi düzeyde bu görüşmeler yapılır planlar yol haritamızı çizeriz" yanıtını verdi.

TAHIL KORİDORU

Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşı üzerinden "tahıl koridoru" konusunda da "Şu anda bazı takvim belirleme çalışmaları olayların gelişmesine göre olur. Olaylar bazı yerlerde bakıyorsunuz çok su altı gidiyor, bazı yerlerde su üstüne çıkıyor. Bu gelişmelere göre biz de yol haritamızı anlık, süratle belirler gerekli müdahalemizi yaparız" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem