Erdoğan'dan Putin'le görüşme öncesi Akkuyu vurgusu

Erdoğan'dan Putin'le görüşme öncesi Akkuyu vurgusu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi zirvesi başladı. Erdoğan görüşme öncesindeki açıklamasında Akkuy'da belirlenen takvimin işlemesi çağrısı yaptı. Putin ise tahıl konusunda Erdoğan'a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi'de yapacağı kritik görüşme başladı. İki lider, başta Ukrayna ve Suriye'nin ele alınacağı görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

Putin'in tahıl koridoru anlaşması için "Avrupa Erdoğan'a minnettar olmalı" demesi dikkat çekerken, Erdoğan da "Heyetlerimizin yaptığı görüşmeler olumlu geçti Siyasi ve ticari konular tümüyle ele alındı Bu görüşmelere nokta koymamız Türkiye-Rusya ilişkilerini ileri bir noktaya taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Putin, şu ifadeleri kullandı:

"İkili işbirliğimizin kilit boyutlarını ele aldılar Türkiye'deki görüşmelerde. Birçok konu var görüşülmesi gereken. Ticaret hacmimiz arttır. Gerçekleştirdiğimiz birçok stratejik projemiz var. Türk akımı hattının inşaatını tamamladık, önemli bir güzergah. Türk akımı düzenli şekilde, eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Sadece Türkiye'ye doğal gaz sevk etmiyor. Türkiye'nin kendisinde petrol, kömür, doğal gaz herhangi bir sıkıntı çekmeden hepsini Türkiye'ye ihraç ediyoruz.

"Rus gıda ürünleri, Rus gübresi dünyaya açılmış oldu. Gelişmekte olan ülkeler için bu hassas bir mesele. Gıda krizi yüzünden ciddi bir problemle karşı karşıya gelebilirler. Kişisel katkılarınız yüzünden mümkün oldu bunlar. Türkiye'de uzlaşılar sayesinde mutabakat metnini imzalama şansımız oldu. Suriye krizi başta olmak üzere Türkiye ve Rusya burada oradaki krizin düzelmesi için ciddi katkılar sağlıyor."

Erdoğan ise şunları söyledi:

"Heyetlerimizin Türkiye'de yaptığı görüşmeler verimli geçti. Birçok konu ele alındı. Şimdi bizim buna nokta koymamız, Türkiye-Rusya ilişkilerinde farklı bi sayfa açacak. Gerek enerji, gerek Karadeniz hattında tahıl konusunda atılan adımlar, ulaşımla ilgili atılan adımlar... Suriye'deki gelişmeleri de bu vesileyle ele alacağız. Terörle mücadelede işbirliği önem arz ediyor. Bugün dünyanın gözü Soçi'de. Bizim yapacağımız görüşmelerden sonra bunlara verilecek olan cevaplar, onları belirli istikamette yönlendirilecek.

Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Akkuyu konusunu bugün sizlerle belli bir noktaya getirmemiz, değerlendirerek karara bağlamamız süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Belirlenen takvimin işlemesi çok büyük önem arz ediyor. Enerjinin yüzde 10'unu Akkuyu Enerji Santrali halledecek. Böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi ifade etmek istiyorum." (Kısa Dalga)

Gündem