Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın, Şirin Payzın ve Halk TV'ye açtığı dava reddedildi

Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın, Şirin Payzın ve Halk TV'ye açtığı dava reddedildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın, Şirin Payzın ve Halk TV’ye açtığı tazminat davası reddedildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın, gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV’ye “kişilik haklarının zedelendiği ve hakarete uğradığı” iddiasıyla açtığı dava reddedildi.

150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı

Dava konusu olan 16 Şubat 2022’deki yayında gazeteci Şirin Payzın, İYİ Parti Parti Uluslararası Politikalar Başkanı Ahmet Kamil Erozan’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Şubat 2022’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı ziyaret esnasında yerli üretim İHA ve SİHA satışı da gerçekleştirildiğine dair haberleri hatırlattı ve konuğuna şu soruları yöneltti:

“Ama diğer yandan Erdoğan’ın damadı burada nasıl bir anlaşma yapıyor? Ne gibi sözler veriliyor? Hangi boyutlarda bir anlaşma ve bu İsrail Birleşik Arap Emirlikleri ilişkisinin neresine düşüyor? Bu bir Varlık Fonu’ndan yapılacak satışlarla ilgili ne gibi sözler veriliyor mesela, İYİ Parti olarak bir bilginiz var mı? Siz diplomasi hayatınızda damadının şirketinin herhangi bir malını devlet ziyaretinde anlaşmalar arasına sokan bir örnek gördünüz mü?”

Yayından sonra, bu ifadelerle “kişilik haklarının zedelendiği”ni iddia eden Bayraktar, Payzın ve Halk TV aleyhine 150 bin TL’lik tazminat davası açtı.

olduğunu, yayına katılabileceğini söyledik. Ama bize bir dönüş olmadı.”

MLSA'nın haberine göre, Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki davanın 1 Haziran’da görülen ikinci duruşmasında Payzın ile avukatı Aslı Kazan, Halk TV vekili Nuray Buse Dağdeviren ile Bayraktar vekili Burçin Altan hazır bulundu.

Payzın: Soru sormak benim sorumluluğum

Şirin Payzın, “30 yıllık gazeteciyim ve stajyer muhabirliğimden beri gazeteci olarak sorumluluğumu kamuoyunu yönlendirmeden yapıyorum. Kamuoyunun bilmesi gerekenleri anlatmak, soru sormak ve gerekli olduğunda yorum yapmak benim sorumluluğum” diyerek şöyle devam etti:

“O program, bir dost sohbeti değildi. Program konuğum devleti iyi tanıyan eski bir büyükelçi olan, dış politika ve güvenlik konularında uzman ve ayrıca Meclis’te grubu bulunan İYİ Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan’dı. Murat Yetkin’in yazısını konuştuğumuz programda savunma sanayinin hayati olduğunu belirterek ‘Bu alım satımlarda Meclis’e raporlama nasıl yapılıyor, sizin bilginiz var mı?’ diye sordum çünkü Sayıştay’ın ve Meclis’in denetim yetkisi var. Varlık Fonu şirketleri sorusu konusuna ilişkin ise, konuyu iki şekilde ele alarak ‘Selçuk Bayraktar başarılı biri ama yurtdışı gezileri TBMM’nin bilgisinde mi?’ diye ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kanlı bıçaklı dönemin ardından bahar rüzgârı estiği için ‘Varlık Fonu’ndaki şirketlerle ilgili bilginiz var mı?’ diye sordum.”

‘Bayraktar’ın olduğu gezilerde başka savunma şirketleri yok’

“Selçuk Bayraktar ile hiçbir diyalogum, ilişkim yok. Soru sormak zorundayız. Denetleme görevi çok önemli ve Meclis bu görevi yerine getirmeli. “Damat konusundaysa… Bizleri kaygılandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı gezilerine damat sıfatıyla katılıyor olması ama başka savunma şirketlerinin olmaması. Bu nedenle daha hassas olunması gerektiği… Bayraktar’ın devletin güvenliğini ilgilendiren satış ve anlaşmalarda Meclis’e daha açık bilgi vermesi gerektiği… Kamuoyunu yönlendirdiğim iddiasını ise reddediyorum. Programdan sonra Bayraktar’ın basın sorumlusunu arayarak cevap hakkının saklı olduğunu, yayına katılabileceğini söyledik. Ama bize bir dönüş olmadı.”

Hakim Nermin Sürücü, söz konusu programın kaydının mahkemece izlendiğini kayda geçirdikten sonra davanın reddedilmesine hükmetti. (Kısa Dalga)

Gündem