ERG'den müfredat eleştirisi: 10 yılda hazırlanan müfredat, bir haftada değerlendirilemez

ERG'den müfredat eleştirisi: 10 yılda hazırlanan müfredat, bir haftada değerlendirilemez
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” başlıklı müfredat taslağına ilişkin ilk değerlendirmesini paylaşan Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Milli Eğitim Bakanlığı'nın geribildirimler için yeterli süre tanımadığına dikkat çekti. ERG; bilimsel, şeffaf, kapsayıcı bir program geliştirme vedeğerlendirme süreci uygulamasını talep etti.

Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine okutulacak zorunlu derslere ait yeni müfredatı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ismiyle askıya çıkardı. Yeni müfredat taslağı için öğretmenler ve akademisyenler internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirebilecek.

Eğitim Reformu Girişimi, bakanlığın geribildirim için yeterli zaman tanımadığına dikkat çekerek, "İstişare sürecine yeterli zaman tanınmaması süreci tepeden inmeci hâle getiriyor ve sürecin meşruiyetine
gölge düşürüyor" açıklaması yaptı. ERG'nin açıklamasında şöyle denildi:

Geribildirim süresi uzatılmalı

"10 yılda geliştirildiği paylaşılan yeni müfredatın, 3 bini aşkın sayfadan oluşan 26 farklı yeni öğretim programı ve bir ortak metin içerdiği düşünüldüğünde, paydaşların, bir haftalık sürede müfredata ilişkin derinlikli değerlendirme yapabilmesi gerçekçi bir beklenti değildir. Geribildirim süresinin uzatılması, sürecin işbirliğine ve şeffaflığa dayalı olabilmesi için zaruridir. Müfredatın hazırlanmasında öğretmenlerin ve akademisyenlerin çalıştığı belirtilse de bu kapsam Türkiye’nin eğitim ekosisteminin büyüklüğünü ve çeşitliliğini temsil etmekte yetersizdir.

Öğrenciler, öğretmenler, veliler, üniversiteler, özel sektör ile sivil toplumun görüşlerinin ve deneyimlerinin göz ardı edilmesi, yeni müfredatın ihtiyaç ve beklentileri karşılamamasına yol açacaktır. Eğitime dair karar alma süreçlerine, eğitimin tüm paydaşlarının katılım hakkı sağlanmalıdır.
Kapsayıcı, katılımcı ve nitelikli geribildirim süreçleri, dayatmacılıktan uzak öğretim programları için elzemdir." (Kısa Dalga)

Gündem