Eski Bakan Hüseyin Çelik’ten Erdoğan’a açık mektup: Üniversitelerde uzaktan eğitim vahim bir hatadır

Eski Bakan Hüseyin Çelik’ten Erdoğan’a açık mektup: Üniversitelerde uzaktan eğitim vahim bir hatadır
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelerin uzaktan eğitime geçilmesi kararından dönülmesi talebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık mektup yayınladı.

AKP hükümetleri döneminde Kültür ve Milli Eğitim bakanlıkları görevinde bulunan Hüseyin Çelik, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir açık mektup yayınlayarak, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle ilgili kararın geri çekilmesini istedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından üniversiteler uzaktan eğitime geçmiş, KYK yurtlarına depremzedeler yerleştirilmişti. Bu önerinin YÖK’ten geldiğini belirten Çelik, ancak üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 25’inin KYK yurtlarında kaldığını vurguladı. Çelik, ayrıca YÖK Başkanı’nın rektörleri örgün eğitime geçilmemesi konusunda tehdit ettiğini söyledi.

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık mektubu şöyle:

"Sayın cumhurbaşkanım,

Deprem felaketinden dolayı ülke çapında bütün üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmiş olması vahim bir hata olmuştur.

Bu millet, birinci Dünya Savaşı’nda dokuz cephede savaşırken bile tek üniversitesi olan İstanbul Darülfünu’nu kapatmamıştır.

Eski bir Milli Eğitim Bakanı, 40 yıllık bir öğretim üyesi ve dünyadaki en iyi üniversiteleri yakından bilen birisi olarak söylüyorum ki, bu uygulama, telafisi mümkün olmayan yaralar açacaktır.

Zaten pandemiden dolayı doğru dürüst üniversite yüzü görmeyen öğrencilerimiz, bir şekilde okullarını bitirecekler ama karşınıza diplomalı ancak mesleki bilgi ve beceriden yoksun mezunlar olarak çıkacaklardır. Yazıktır, günahtır!

Ülkemizde örgün eğitime devam eden üniversite öğrencisi sayısı yaklaşık 4 milyondur, KYK’nın yurt kapasitesi ise sadece 850 bin kişiliktir. Yani üniversite öğrencilerimizin sadece yüzde 25’i KYK yurtlarında barınmaktadır. Hal böyleyken bütün üniversitelerimiz hangi mantıkla uzaktan eğitime geçilir?

Daha önce de belirtmiştim. Yurtlardaki iki kişilik odalar dörde, dört kişilik odalar sekize çıkararak ve gerekirse ranza sistemine geçilerek yurtların yarı kapasitesi boşa çıkarılıp depremzedelere tahsis edilebilir.

Madem ki milli bir felaketle karşı karşıyayız, herkes gibi üniversite öğrencilerimiz de paylarına düşen fedakarlıktan eminim ki kaçınmayacaklardır.

Sayın cumhurbaşkanım,

12 Eylül darbesini yapan militarist zihniyetin tüm üniversiteleri kışla nizamına sokmak için kurduğu YÖK, bugünkü kafa ve işleyişi ile kesinlikle yükseköğretimimizi zarar vermektedir.

Onlarca rektörle konuştum, YÖK başkanının kendilerini, aykırı bir görüş serdetmemeleri ve kesinlikle örgün eğitim yapmamaları hususunda aleni olarak tehdit ettiğini ifade ettiler.

Kısa vadede YÖK’ün Mili Eğitim Bakanlığı’yla ilişkili bir kurum haline getirilmesi, orta vadede ise bu kurumun demokratik ve gelişmiş dünya ülkelerindeki benzeri kurumlar haline getirilmesi elzemdir. YÖK başkanı, bunca işleriniz arasında Cumhurbaşkanlığı makamıyla bir ayda kaç kere görüşme şansı bulabilir ki?

Depremden etkilenen ilerimizdeki üniversite öğrencilerine ve bölgeden olup da diğer 70 elimizde okuyan öğrencilerimize elbette kolaylıklar sağlanmalıdır. Ancak mevcut uygulama, öğrencilerimize değil, YÖK’e kolaylık sağladığı için zatıâlinize teklif edilmiştir. Lütfedip konuyu YÖK başkanına değil de yağcılık ve tabasbus yapmadığından emin olduğunuz rektörlere sorun. Eminim ki size arz ettiklerim dışında bir şey söylemeyeceklerdir.

Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ile ilgili alınan karardan dönülmesi gerektiğini zatıâlinize ve kamuoyuna saygıyla arz ederim.

Bilir ve takdir edersiniz ki yanlıştan dönmek erdemdir" (Kısa Dalga)

Gündem