Eski başsavcı ve savcı sanık oldu, gerekçe: Avukatı rehin almak!

Eski başsavcı ve savcı sanık oldu, gerekçe: Avukatı rehin almak!
Eski Çorlu Başsavcısı Orhan Çetingül ile aynın adliyede görevli savcı Engin Şimşek hakkında “Kişiyi hürriyetinden alıkoyma” suçundan dava açıldı. Çetingül ve Şimşek, aynı adliyede görevli bir hâkim aleyhine ifade vermeye zorladıkları Avukat Didem Boz’u, savcının odasında saatlerce alıkoymakla suçlanıyor

halktv.com.tr'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, 2008 yılı ortasında Çorlu Belediyesi’ne yönelik bir ‘yolsuzluk’ soruşturması başlattı.

Dönemin Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin ile birlikte 13 kişi gözaltına alındı.

Başsavcı Orhan Çetingül koordinesindeki soruşturmayı Savcı Engin Şimşek yürüttü. O dönem stajyer avukat olarak çalışan Didem Boz, 29 Mayıs 2009 günü, dosyada taraf olmamasına rağmen, polis nezaretinde adliyeye getirildi.

Avukat Boz bir saat kadar, savcı Şimşek’in odasının kapısında bekletildi. Bu süre boyunca bir polis memuru Boz’un yanındaydı. Odaya başsavcı Orhan Çetingül de geldi.


Dava dosyasına giren ifadelere göre Şimşek ve Çetingül, Boz’u, Çorlu Adliyesinde görevli hâkim S. U. Ö. aleyhine ifadeye vermeye zorladı. Boz, stajyer avukat olduğunu olaylara ilişkin bilgisinin olmadığını vurgulasa da iki savcıyı ikna edemedi. Boz, 3-4 saate yakın savcı Şimşek’in odasında kalmak durumunda kaldı.

Boz, yaşadığı olay sonrası durumu yanında çalıştığı avukata aktardı. Yapılan görüşmeler sonrası, olayla ilgili Adalet Bakanlığı dahil ilgili kurumlara ihbarda bulunuldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Çetingül ve Şimşek de tutuklandı. Boz’un şikâyeti üzerine Çetingül ve Şimşek hakkında ilk olarak ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan dava açıldı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi bu kişilere ceza verdi. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na giden dosya, anılan suçtan zamanaşımına girdi. Çetingül ve Şimşek hakkında ‘Kişiyi hürriyetinden alıkoyma’ suçundan da son soruşturma izni talep edildi.

Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi, anılan suç kapsamında son soruşturma izni verdi. Karara, Çetingül ve Şimşek’in avukatları itiraz etti. İtirazı Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağladı. Mahkeme, itiraz başvurusunu reddetti.


Çetingül ve Şimşek’in yargılamaları Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde yapılacak. Bu arada, Orhan Çetingül, Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi eylemleri sırasında öldürüldüğü süreçte Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısıydı.

Gündem