Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den "hız uyarısı": Acele iş doğru çıkmıyor. Ama doğru işi, süratli yapmak gerekir.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den "hız uyarısı": Acele iş doğru çıkmıyor. Ama doğru işi, süratli yapmak gerekir.
11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, deprem bölgesi Adıyaman'dan sonra Malatya'yı ziyaret etti.

Abdullah Gül, Adıyaman'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde kentteki duruma ilişkin bilgi alan Gül, çadır kentte depremzedelerle görüştü.

Türkiye'de depremin yaralarının sarılması için herkesin seferber olduğunu vurgulayan ve yurt dışından yardıma gelen ülkelere de teşekkür eden Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Burada gezdiğim yerde de gördüm, gerek Türkiye içerisinden gelen gerek Türkiye dışından gelen sivil toplum örgütünün çabalarını çok takdirle karşılıyorum. Buradaki acı büyük. Adıyaman'daki nüfusu mukayese ettiğimizde, yüzdeye vurduğumuzda çok büyük can kaybı hem de bina kaybı var. Canlar geri getirilemeyecek ama binalar yapılırken hep ders alınarak en güzel şekilde yaşanılabilir şehir olması için bu fırsat böyle değerlendirilecektir. Bundan sonra yapılacak yapıların herhangi bir depremde bu manzara ile karşılaşılmayacak gibi yapılması önemli. Burada yasal zorunluluklar, mecburi denetimler eğer istismar edilirse çok ağır cezalar… Bütün bunlar şu sıcak günler geçtikten sonra soğukkanlılıkla değerlendirmemiz, devlet olarak, millet olarak bu acıları yaşamamak için yapmamız gereken tedbirler var. Bunların da yapılması gerektiğinin kanaatindeyim."

Malatya'da da AFAD Koordinasyon Merkezi'ne gelen ve buradaki toplantıda kentin son durumuyla ilgili bilgi alan Gül, daha sonra İnönü Caddesi'ndeki kentin işlek bölgesi olan ve depremde yıkılan Yeni Camii ve çevresindeki iş yerlerinde incelemede bulundu, depremzedelerle sohbet etti. İncelemelerin ardından açıklama yapan Gül, depremin kara bulut gibi Türkiye'nin üstüne geldiğini belirterek, şunları söyledi:

Acele ile başlayıp, işte doğru çıkmıyor

"Devlet ve kamuoyunun yalnız bırakılmaması gerekir. Bu vesileyle şunu da gördüm. Devletin, kamunun gücü büyük tabii. Hem güç, hem sorumluluğu var. Dolayısıyla elimden gelen her şeyi yapacak, koşturacak, devleti ve kamuoyunu da yalnız bırakmamak gerekir böyle büyük afetlerde. O zaman sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. Sivil toplum örgütleri daha esnek olabiliyor. Daha çabuk yetişebiliyor. Daha küçük yerlere hemen koşabiliyor. Dolayısıyla onları da hep desteklemek, teşvik etmek gerekiyor." diye konuştu.

Gezdiği bölgenin tarihi bir bölge alan olduğunu hatırlatan Gül, "Buralar tarihi yerler, buralar 10 yılda 5 yılda değil, 100 yıl geçiyor ancak bir meydan çıkıyor. 100 yıl geçiyor, 200 yıl geçiyor, ancak bir bulvar oluşuyor. Bunlar böyle kısa zaman dilimleri içerisinde olmuyor. Şimdi yıkıldı. Bunları geri getirebilmek için onu hep akılda tutmak gerekir. O kültüre uygun, o iklime uygun yapılaşmayı, planlamayı yapmak gerekir. Doğru iş yapmak gerekir. Aceleyle başlayıp, işte doğru çıkmıyor. Ama doğru işi, süratli yapmak gerekir. Çünkü herkes çadırda uzun süre yaşayamaz. Herkes konteyner de uzun süre yaşayamaz. İnşallah bunları hep el birliği içerisinde devlet, millet, dayanışması içerisinde yapılacaktır." dedi.

Gül daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi binası arkasına kurulan çadır kenti ziyaret edip, depremzedelerle sohbet etti. (DHA)

Gündem