Eski Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Başörtüsü Anayasa'da düzenlemesi yapılacak mesele değil

Eski Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Başörtüsü Anayasa'da düzenlemesi yapılacak mesele değil
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, başörtüsü hakkındaki bir düzenlemenin anayasada yapılamayacağını söyledi. Dinçer, AKP'nin anayasa düzenleme teklifini çok sorunlu gördüğünü ifade etti.

Karar gazetesinden Elif Çakır’a konuşan Dinçer, “Sadece CHP’nin değil ona karşılık olarak AK Parti’nin önerdiği anayasa da düzenleme yapalım teklifini de çok sorunlu görüyorum” dedi. Dinçer, şunları söymedi:

"Başörtüsü vb. meseleler Anayasada düzenleme yapılacak meseleler değildir. Anayasanın mantığına uygun düşmediği gibi hukuk açısından da doğru değil.

Anayasalar toplumu bir arada tutacak temel ilke ve değerler üzerine yapılır. İçerik olarak bu tip tali meselelerin anayasa da yer almaları doğru bir yöntem değildir. Bunun sonu da olmaz.

Önceki dönemlerde YÖK’ün, RTÜK’ün anayasa konulması ve bu kurumların anayasal kuruma dönüştürülmeleri bu ülkenin önünü tıkayan etkiler yaratmıştır. Yasal düzenlemeye de ihtiyaç yok çünkü bu sorun çözülmüştü. Kaldı ki başörtüsü yasağının en şiddetli ve yoğun olduğu dönemlerde bile aslında başörtüsünü yasaklayan ne anayasal bir hüküm ne de kanuni bir düzenleme yoktu, siyasi aktörlerin ve arka planda da askeri bürokrasinin başörtülülere tahammülü yoktu sadece, başörtüsüyle ilgili tavır bütünüyle ideolojikti.

Bu nedenle, siyasetçilerin temel politika olarak toplumu rahatlatacak teminatlar vermeleri; toplumsal uzlaşıyı sağlayacak tavır içinde olmaları, başka inanç ve yaşam biçimlerini saygı yerleştirmeleri yeterli olurdu.

Doğru olacağını düşündüğüm çözüm yöntemi şu: Anayasada temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanımıyla ilgili bir düzenleme yapmak…

Mevcut anayasamızda temel hak ve özgürlüklerle alakalı düzenleme var zaten. O düzenleme insanın hak ve özgürlükleri esastır diyor ama o insan hak ve özgürlüklerin kullanılmasıyla alakalı bir düzenleme yok. Geçmişte laiklik söz konusu olunca demokrasi ve bazı haklar askıya alınabiliyordu.

Hem AK Parti için yol gösterici olabilir hem de muhalefetin gözünü açabilir düşüncesiyle bir anekdot paylaşmak istiyorum: Biz kamu yönetimi reformunu yaparken, temel ilkeleri belirleyen kanunda bir düzenleme yapmıştık. Hatırlanırsa o günlerde başörtüsü sorununu çok ağır yaşıyorduk. Bu düzenlemeyi yaparken başörtüsüne veya başka bir mevzuya değinmemiştik, genel hak ve özgürlüklere vurgu yapmıştık. Hatırladığım kadarıyla bu düzenleme temel kanunun 4. maddesinde şu ifadelerle yer alıyordu; ‘Kamu idaresinin amacı(görevi) vatandaşların temel insan hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmaktır.’ Bu ifadenin önemi, hak ve özgürlüklerin devletin iznine ve insafına bırakmaması, vatandaşların kullanım iradesine insana bırakmasıydı.

Başörtüsü, eğitim, dini inanç, seyahat ve ifade özgürlüklerinin tamamını kapsayacak ve onları teminat altına alacak ve devletin bu konudaki rolünü tanımlayacak şekilde bir düzenleme yapmak bütün Türkiye'yi rahatlatacaktır. Ve en doğrusu da budur. Bir düzenleme yapılacaksa anayasada bu kapsamda yapılmalıdır."

Gündem