Eski Yargıtay Savcısı: Bir dizi usul hatası var, düştü demekle vekillik düşmez

Eski Yargıtay Savcısı: Bir dizi usul hatası var, düştü demekle vekillik düşmez
Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor. TBMM’nin Can Atalay hakkında kesinleşmemiş kararı Genel Kurul’da okuttuğu iddiası yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Atalay’ın vekilliği düştü mü düşmedi mi?

Yargıtay, AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararına ikinci kez uymayarak, TBMM’ye vekilliğin düşürülmesi için yazı gönderdi. TBMM Genel Kurulu’nda dün bu yazı okundu ve Atalay’ın vekilliğinin düştüğü açıklandı.

Ancak Hukukçu, eski Yargıtay Savcısı Ömer Eminağaoğlu, Can Atalay'ın vekilliğinin TBMM'de düşürülmesi konusunda bir dizi usul hatası yapıldığını belirtti, "Vekillik düşmedi" dedi.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu, "TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?" başlıklı yazısında TBMM Genel Kurulu’nun kararı okuttuğu sırada bir dizi usul hatası yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Yazıda Hukukçu, eski Yargıtay Savcısı Ömer Eminağaoğlu'nun şu değerlendirmelerine yer verildi:

"TBMM'ye bildirilen 3 Ocak 2024 tarihli Yargıtay kararı… Oysa hakkındaki hükmün kesinleştiği yönündeki kararın okunması gerekiyor. Buna göre Anayasanın 84/2 ye göre yargılamayı yapan mahkeme kararı TBMM'ye bildirilmeli. Bu nedenle düşen milletvekilliği yok. Kaldı ki yerel mahkeme kararı da AYM kararı nedeniyle kesinleşmemiş durumda. Yargıtay cezayı onadı ancak AYM yargılamanın durması ve tahliye kararı verdi. Kesinleşmiş bir karar yokken bu değerlendirme yapılamaz. Düşen milletvekilliği bu anlamda yok. Sadece kesinleşen yargılamayı yapan mahkeme kararı TBMM'ye bildirilebilir. Kesinleşmeyen mahkeme kararı TBMM'ye bildirilemez. Bildirilse bile hukuken sonuç doğurmaz. Düşen milletvekilliği bu açıdan da yok. Bekir Bozdağ'ın iki dudağı arasından, bu koşullarda "milletvekilliği düşmüştür" sözü çıkmakla, milletvekilliği düşmez."

Eminağaoğlu, "TBMM tutanakları alınıp TBMM Genel Kurulunda okunacak. Kesinleşmeyen veya yanlış kararın okunduğu ve düşme olmadığı görülecek." dedi. (Kısa Dalga)

Gündem