Etki ajanlığı düzenlemesi: "Araştırma yapmak" bölümü çıkarılabilir

Etki ajanlığı düzenlemesi: "Araştırma yapmak" bölümü çıkarılabilir
AKP TBMM Grubu'nun 9. Yargı Paketi çalışmaları sürüyor. Pakette yer aldığı belirtilen "etki ajanlığı" düzenlemesinin akıbeti de belirsizliğini koruyor.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - TBMM'ye henüz sunulmayan ve AKP Grubu'nun üzerinde çalışmalarının sürdüğü belirtilen "Etki ajanlığı" ile ilgili düzenlemeden "Yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda araştırma yapmak" yönündeki ifadenin çıkarılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, daha önce "9. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalarımızda 'etki ajanlığına' ilişkin herhangi bir düzenleme çalışmanın başından itibaren bulunmamaktadır” açıklamasını yapmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise şunları söylemişti:

"Türkiye devleti aleyhine, başka bir devlet ya da organizasyonun lehine Türkiye’de suç işleyenlerin aynı zamanda casusluktan da cezalandırılabilmesine yönelik, uygulamadan kaynaklanan problemi ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme...

Yoksa ‘Türkiye’de araştırma yapanlar cezalandırılacakmış’, ‘Türkiye’de etki ajanlığı artık suçmuş’ gibi değerlendirmelerin hiçbirinin doğruluk payı yok.

Burada Türkiye aleyhine veya başka bir devlet organizasyonu lehine suç işleyenleri cezalandırma düzenlemesi. Mesela; kişisel verileri ihlal etti, bunu casusluk kastıyla yaptı hem kişisel verilerin ihlalinden hem de casusluktan ceza almasına yönelik düzenleme. Bu düzenlemeye de hiçbir kişinin itiraz etmeyeceğini düşünüyoruz."

yilmaz-tunc.jpg

"Yeni bir suç tanımı ekleniyor"

Tunç'un bu açıklamasının ardından, üzerinde tartışılan taslak metinde bazı değişikliklerin yapılmasının da masadaki seçeneklerden biri olduğu ifade edildi.

Buna göre, "Etki ajanlığı" olarak bilinen düzenleme ile Türk Ceza Kanunu'nun "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne şu ifadelerle yeni bir suç tanımı ekleniyordu:

"(1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda;

a) Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar,

b) Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Fiilin, bu bölümde düzenlenen suçlar dışında başka bir suç oluşturması halinde hem bu suçtan hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.

(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır."

Bu taslak metinden, "Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar" bölümünün çıkartılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

Bu bölüm çıkarıldığında taslak madde metnindeki 1. fıkranın alacağı son halin, Bakan Tunç'un son açıklaması ile de örtüştüğü belirtildi:

"Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda; Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Fiilin, bu bölümde düzenlenen suçlar dışında başka bir suç oluşturması halinde hem bu suçtan hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber