Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya ihtar gönderebilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya ihtar gönderebilir?
Emlakçılar ve hukukçular ev sahiplerinin noterden gönderdiği ihtarnamelere karşı kiracıları uyararak mahkeme kararı ile tahliye gerekçesi ispatlanmadığı sürece bu ihtarnamelerin geçersiz olduğunu belirtti.

Yüzde 25 yerine daha yüksek kira hedefleyen ev sahipleri, eski kiracıları çıkarmak için noterden tahliye ihtarnamesi gönderiyor. Emlakçılar ve hukukçular mahkeme kararı ile tahliye gerekçesi ispatlanmadığı sürece bu ihtarnamelerin geçersiz olduğunu söyledi. Dünya gazetesinden Leyla İlhan'a konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev sahibinin geçerli sebepleri de ispatlaması için dava açması, dava sonucunda mahkeme tahliye ederse ancak tahliye edebileceğine dikkat çekti. Aşa, “Bunun dışındaki tahliye için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları lazım. Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yok” diye konuştu.

Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara da şunları söyledi: "Burada önemli olan husus, ihtarnamede belirtilen iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığıdır. Kiraya veren, kiracının kira borcunu gününde ödemeyerek kiraları aksatması, beş yıldan uzun süreli ve beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artırılması, kira sözleşmesindeki 10 yıllık uzama süresinin dolması, kiralanana kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gereksinimi olması ve benzeri sebeplerle ihtarname gönderebilir.

Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Buna yeniden kiralama yasağı denir."

Ekonomi