EYT Federasyonu Başkanı Lastikçi: Bakan en geç mayısta diyor, bu rakamlarla mümkün değil

EYT Federasyonu Başkanı Lastikçi: Bakan en geç mayısta diyor, bu rakamlarla mümkün değil
EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, "Maaşını almış olanlar var, yalnız büyük bir kısım henüz maaş almadı. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, o bölgelerde yaşayan EYT'li arkadaşlarımız da mağdur oldu" dedi.

Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin nisan ayında ilk maaşlarını alacaklarını açıklamıştı. Nisan ayının bitmesine beş gün kala EYT'lilerin büyük çoğunluğu maaşlarını alamadı. Bunun yanında SGK ve e-Devlet üzerinden başvuru yapan EYT'lilerin bir kısmının başvurusu da hâlâ onaylanmadı.

Konuya ilişkin Cumhuriyet Tv’ye konuşan EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, "Bakan en geç Mayıs ayında diyor, bu rakamlarla mümkün değil" dedi.

Bakan Bilgin'in konuya dair sözlerini anımsatan Lastikçi, "Şu ana kadar yaklaşık 2 milyon kişinin EYT için başvurduğunu sayın bakanın açıklamalarıyla biliyoruz. Sayın bakanı nisan ayında maaşların alınacağını söylemişti. Ancak SGK her ay 35-40 bin kişiyi emekli eden bir kurum, bir anda 2 milyon kişinin başvuru yapması hem SGK personellerinin yetersiz kalması hem de sistemin ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle yığılma yaşandı. Bununla ilgili kurumun önlem alması gerekiyordu. EYT'liler bu açıdan da mağdur edildi" diye konuştu.

Yaşanan aksaklığın hem SGK çalışanlarını hem de EYT'lileri mağdur ettiğini belirten Lastikçi, şunları söyledi:

"Maaşını almış olanlar var, yalnız büyük bir kısım henüz maaş almadı. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, o bölgelerde yaşayan EYT'li arkadaşlarımız da mağdur oldu. Borçlanan, kredi çeken arkadaşlarımız var, kredi borcu ödeme zamanları geldi ama maaşları gelmedi. E-Devlet'ten başvuru yapanlar, başvurularını kontrol ettiklerinde ekranda 'beklemede' yazısını görüyorlar. Bu sebeple başvuru yapan kişiler SGK'ye akın etmeye başladı, işlemin neden yürümediğini sordu. SGK çalışanları ise arkadaşlarımıza masada yığılan dosyaları gösteriyor. Kurum çalışanları ile EYT'liler karşı karşıya bırakıldı. Her iki taraf da mağdur ediliyor, sistemim yetersizliğini anlıyorsunuz.

“En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oldu. Bayram da geldi, maaşını alamayan arkadaşlarımız ihtiyaçlarını karşılayamadı. En düşük emekli maaşı tüm başvuranların hesaplarına yatsın, sistemden onaylandığı zaman ekranda görünen maaşlara göre bu ödeme yapılabilirdi. Çözüm odaklı olunabilirdi. Başvuru süreçlerinin ne zaman tamamlanacağı bilinmiyor. En son sayın bakan 'En geç mayıs ayında' dedi ancak bu rakamlarla mümkün değil.”

“Yeni yasa yeni mağduriyetler yarattı”

EYT Yasası'nın seçim yatırımı haline getirildiğinin altını çizen Lastikçi, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"EYT tam çıkmadı, yarım bırakıldı. Yeni yasa yeni mağduriyetler yarattı. Bizim mücadelemiz hala devam ediyor. 5 bin prim ve 3600 kısmi emeklilik haklarımız verilmedi. Toplumda sorun çözüldü gibi bir algı oluşmasın. Çok ciddi bir çalışma yaptık, hep 'seçim yatırımı yapmayın hemen çıkarın' dedik ama EYT Yasası seçim öncesine getirildi. Sayın bakan aksini söylese de her şey ortada. İktidara sahip olanlar ve iktidara talip olanlar var. Seçime kadar çıkmasını umuyoruz tabi ama iktidara talip olanlara da bu anlamda mesajımızı veriyoruz." (Kısa Dalga)

Gündem