EYT’nin bütçeye getireceği yük kaç lira olacak?
2022’nin son günlerinde gündem emeklilikte yaşa takılanlar oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yaş sınırı olmayacak’ açıklamasından sonra dün sabah itibariyle Türkiye’de SGK binaları emeklilik hesabı yaptırmak isteyenlerle doldu. SGK ise açıklama yaparak yurttaşların yoğun olarak “aylık bağlanması” talebiyle geldiklerini belirterek “Kanun çıkmadan aylık bağlamamız mümkün değil” dedi.
Düzenlemeye göre kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü şartı var. Düzenlemenin ocak ayı içinde Meclis’te yasalaşması bekleniyor. Şubat itibariyle de başvuruların yapılabileceği belirtiliyor. Düzenleme 2 milyondan fazla kişiyi kapsıyor.
Maaş yükü yaklaşık 150-180 milyar TL'yi aşabilir
Merkez Bankası’nın eski baş ekonomistlerinden Hakan Kara, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, EYT’nin hükümetin son yıllarda açıkladığı kararlardan bütçeye en çok yük getirecek adım olduğunu söyledi. Bunun da enflasyon ve ülkenin risk primi üzerinde olumsuz etkisinin olacağını ekledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise TRT Haber’de yaptığı açıklamada EYT'nin maliyetinin 100 milyar TL’nin üzerinde olduğunu açıkladı.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise paylaştığı piyasa notunda EYT’nin getireceği yük ile ilgili şu hesaplamayı yaptı:
“Her ay yaklaşık 40-50 bin kişinin emekli olduğu düşünüldüğünde EYT düzenlemesi ile beraber ek 1,8 milyon kişinin emekli olacağı belirtilebilir. Bu durumda maaş yükünün yaklaşık 150-180 milyar TL, beraberinde hem kamu hem de özel sektöre getireceği kıdem tazminatı yükünün de 300 milyar TL’yi aşabileceği söylenebilir.”
Bloomberg HT’nin haberine göre bütçede 11 aylık gerçekleşmelere bakıldığında bütçe dengesinin ekside olduğu görülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Ocak-Kasım döneminde bütçe açığı 20,4 milyar TL olarak gerçekleşti.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.