"Facebook otoriter bir devlet gibi:" Avustralya'da haber paylaşımlarının fişini çekti
Facebook, Avustralya hükümetinin medya kuruluşlarının Facebook ve Google’da yayınlanan içeriklerden pay almasını öngören yasaya misilleme olarak, Avustralyalı kullanıcıların, ülkeden ve dünyadan tüm haber içeriklerine erişimini engelledi. Genellikle devletlerin işlediği insan hakkı ihlalleri ile ilgili olan İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu defa Facebook’u uyaran bir açıklama yaptı ve "Facebook otoriter bir devlet gibi davranıyor" dedi.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Facebook’un yasa girişimine misilleme olarak aldığı kararla sadece haber içerikleri değil, Avustralya devlet kurumlarının Facebook sayfaları da erişime kapatıldı.
Facebook’tan yapılan açıklamada, yasa eleştirildi ve "Facebook'un yayıncılarla olan ilişkisinin temelden yanlış anlaşıldığı" savunuldu.
Avustralya hükümeti ise Facebook'un güvenilir bir şirket olduğuna yönelik inancın, erişim engeliyle sorgulanmaya başladığını açıkladı.
Yasanın etkileyeceği bir diğer teknoloji devi Google ise, Avustralya'daki faaliyetlerini durdurma tehdidi yaptıktan sonra ülkenin en büyük haber organizasyonlarından biri ile anlaşıldığı haberi alındı.
Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corp ile varılan anlaşma gereği Alphabet, (Google'ın da dahil olduğu çatı şirket) bir üyelik platformu geliştirececek ve reklam gelirlerini paylaşacak.
Bu gelişme ile Facebook tartışmanın karşı cephedeki tek tarafı olarak kaldı.
Avustralya hükümetinin Haberleşme Bakanı Paul Fletcher, ABC kanalına yaptığı açıklamada, "Facebook attığı bu adımın, itibarını nasıl etkileyeceğini çok dikkatli şekilde değerlendirmeli" dedi.
Blog sayfasından duyurdu
San Fransisco merkezli sosyal medya devi yasak kararını bir blog paylaşımı ile duyurdu.
Söz konusu paylaşımda, "Sunulan yasa bizi zor bir kararı almaya itti; ya yayıncılarla olan ilişkimizin gerçeklerini görmezden gelerek yasaya uyacak ya da Avustralya servislerimizde haber paylaşılmasına izin verilmesini durduracaktık. Üzülerek ikincisini tercih ediyoruz" ifadesi yer alıyor.
Bu mesajın yanında, Avustralyalı yayıncıların Facebook sayesinde, 2020 yılında £228 milyon dolar gelir elde ettiği de savunuluyor.
Sınırlama, Avustralyalı yayıncıların içeriklerinin paylaşılmasının küresel olarak engellenmesini de kapsıyor.
Bu gelişmeler sonrası iktidar partisinin önde gelen isimlerinden Josh Frydenberg, Facebook'un patronu Mark Zuckerberg ile "yapıcı" bir görüşme yapıldığını duyurdu.
Frydenberg görüşmeye ilişkin, "bir yol haritası bulabilmek için temasta kalma kararı aldık" dedi.
"Facebook otoriter bir devlet gibi davranıyor"
Facebook'un haber içeriklerine erişim engeli getirmesine farklı kurumlardan da tepki geldi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Elaine Pearson, "Facebook, Avustralyalıların habere ulaşmasını engelleyerek otoriter bir devlet gibi davranıyor" dedi.
Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Amerikan Ekonomik Özgürlükler Projesi de yayımladığı mesajda, "Facebook, Avustralyalı yayıncıların reklam gelirleri talebini sansürle engelleyerek, dünya çapındaki demokrasilere tehdit olduğunu göstermiştir" denildi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.