'Fahiş fiyat' komisyonunda 'şatafat' tartışması

'Fahiş fiyat' komisyonunda 'şatafat' tartışması
TBMM’de fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifinin komisyondaki görüşmelerinde, Komisyon Başkanı AKP'li Mustafa Varank ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında "şatafat’ tartışması yaşandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşüldü.

Kuruyemişin kilosu 400 lira

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, komisyonda milletvekillerine ikram edilen kuruyemişi işaret ederek, "Fahiş fiyat diyoruz değil mi? Önümüzde kuruyemiş var, tavuk ve et arasında, kilosu 400 lira. Valla bunu yersek Başkanım, adam başı 60 lira zararımız var. Fahiş fiyat burada işte, fahiş fiyat vergi artışında" diye konuştu.

Komisyon Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Arslan’ın bu sözleri üzerine, "Madem bizim örnek olmamız lazım. Bundan sonra bu kuruyemişleri koydurmayalım" dedi.

AKP Bursa Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da 15 yıl önce mahallesinde bakkalı olan birinin bugün zincir marketlere sahip olduğuna dikkat çekti. CHP'li Müzeyyen Şevkin de "AK Partili ise olmuştur" dedi. Çolakoğlu, "Bu bakkal AKP'li diye o bakkala parti destek mi oldu anlamı çıkıyor yani?" diye sordu.

Ekmek fişi dağıtıldı

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler de marketten aldığı ekmeğin fiş fotokopisini Komisyon üyelerine dağıttı. Çiler, ekşi mayalı ekmeği 59,90 liraya aldığını söyledi.

"Fatih Sultan Mehmet kıskanır"

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, enflasyonu yaratan sebeplerin düzeltilmediği sürece fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele edilemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: "Mazot iki kat artmış, gübre ilaç fiyatları 3 kat artmış, tedbiri marketçilere, stokçulara ceza vererek çözmeye çalışıyorsunuz. Yeni bir hedef yaratıyorsunuz ve o hedef üzerinde Don Kişot'un yaptığı gibi savaşıyorsunuz. Şatafattan, ihtişamdan, israftan vazgeçerseniz bu işler çözülür. Biz sarayın içini görmüyoruz ama yeni alınan belediyeleri görüyoruz. Şehzadeler Belediyesi görse Fatih Sultan Mehmet, ‘ niye bunu düşünemedim’ diye kıskanır."

Komisyon Başkanı Varank, Veli Ağbaba'nın sözlerine "Tekirdağ Belediyesi'ne bir bakın 1100 odalı" diye yanıt verdi. Ağbaba ise, "ihtişam ve şatafatta maşallah elinize su dökemeyiz, Sancaktepe'ye bakın. VİP salonlarını bir görmenizi tavsiye ederim" diye karşılık verdi. (ANKA)

Gündem