Fahiş fiyatlara karşı lokanta ve kafeleri boykot çağrısı: #fahişyemeğeBOYKOT
Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabı üzerinden yemek fiyatlarının fahiş olduğunu belirterek vatandaşı kafe ve restoranları boykota davet etti.
Sosyal medya hesabından yaptığı anketin sonuçlarını paylaşan Cibre, 20-21 Nisan'da kafe ve restoranlara gitmeyeceklerini duyurdu.
Cibre: Bizi salak yerine koymasınlar
T24'ten Gözde Yel'e konuşan Cibre, boykot tepkileri sonrası yeme içme sektöründen negatif tepki alıklarını belirterek, “Ama sektörden bazıları da ‘bunu suiistimal eden yerler olduğunu biliyoruz’ şeklinde samimi konuşuyor. Bunun dışında ‘bu boykot bize zarar verirse, yüzde 30 zam yapar, zararı çıkartırız’ diyen de var. Ne kadar yaygın bir fikir bilmiyorum ama öyle bir şey yaparlarsa boykot da uzar” açıklamasını yaptı.
Cibre, şöyle konuştu:
“İşletmeler cezalandırılsın, kapansın, zarar etsin diye bir motivasyonumuz yok. Bizi artık aptal yerine koymasınlar; enflasyon, fiyatlara bu kadar etki etmedi, bize çok daha fazlasını yansıtıyorlar. Artık yeter, artık etik zemine dönelim.
Bunu ciddiye almaları herkesin faydasına olur. Türkiye’de gelir dağılımına bakacak olursak, Türkiye’deki gelirin yüzde 54’ünü yüzde 10 zengin paylaşıyor. Geri kalan yüzde 46’yı da yüzde 90 paylaşıyor. Ama arada bir yerde, çok yanlış ekonomi politikaları dolayısıyla orta kesimi, beyaz yakalıyı bitirdiler ama arada bir yerde yine kalmış insanlar var. Şu an onlar da gidemiyor. Fiyatları makul bir seviyede tutarlarsa o zaman sürümden de kazanırlar, daha fazla insan gidebilir hâle gelir. Şu an kimse gidemiyor, zorlanıyor. Sektör kendi içinde bu suistimalin önüne geçilebilmesi için gereken her şeyi yapmalılar ki daha fazla insan gidebilsin."
TÜRES Başkanı: İki tarafın da haklılık payı var
Tüm Restoranlar Derneği Başkanı Ramazan Bingöl ise hem müşterilerin hem de sektörün haklılık payı olduğunu belirterek, “Bir grup bu boykotu yapıyor ama… İki tarafın da haklılık payı var. TÜRES, Türkiye’nin en büyük restoran ve lokantaların bağlı bulunduğu dernek. Bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyoruz aslında. Fiyatları sabitlemek, düşürmek ya da zamları durdurmayla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi. Çalışmanın detaylarıyla ilgili soruya yanıt vermeyen Bingöl, netleştiğinde açıklama yapılacağını ifade etti.
Lokanta fiyatları arttıkça özel günler haricinde müşteri sayısında da belli bir azalma olduğunu dile getiren Bingöl, hammadde, enerji ve et fiyatları kalemlerinin yüksek enflasyonun ardından ciddi şekilde arttığına dikkat çekti.
Sosyal medyadan destek mesajları
Boykota destek mesajlarından bazıları şöyle:
Çoğunluk kararı ile 20-21 Nisan Cumartesi Pazar Cafe ve Restaurantlara gitmiyoruz
— İris Cibre ???? (@iriscibre) April 17, 2024
Fırsatçılığa son vermek için herkesi katılmaya davet ediyoruz#fahişyemeğeBOYKOT
ps. Lütfen bu görseli bolca kullanalım pic.twitter.com/mB39nlu8rx
Katılımın nasıl olacağı bende merak konusu? #fahişyemeğeBOYKOT pic.twitter.com/vBLAzlt25q
— Armagan Çağlayan (@Armagan_caglaya) April 18, 2024
1 yarım ekmek tavuk döner 200 tl olamaz. 1 tane mercimek çorbası 200 TL olamaz. Bunun adı enflasyon değil, fırsatçılık! 20-21 Nisan Cumartesi Pazar Cafe ve Restaurantlara gitmiyoruz Fırsatçılığa son vermek için herkesi katılmaya davet ediyoruz #fahişyemeğeBOYKOT
— Cengiz Erdinç (@cengizerdinc) April 18, 2024
#fahişyemeğeBOYKOT sadece cafe ve restaurantlara gitmemekle olmaz. O günlerde Uygulamalardan da sipariş verilmemeli. Ayrıca yüksek fiyatların en önemli sebebi işletmelerken; diğer yanda uygulama ve kredi kartı komisyonları, yüksek işyeri kiraları, eleman giderleri de sebeptir. pic.twitter.com/C0XqnNwS4m
— Tardu Barlas (@taaardu) April 18, 2024
Bu günden başlayarak 7 gün boyunca
— Cemil Çiçek (@avcemilcicek06) April 18, 2024
➡️Cafe ve Restaurantlara gitmiyoruz
➡️Marketlerden alışveriş yapmıyoruz
➡️Otoparklara araba koymuyoruz
➡️Hiç bir fırsatçıyla muhatap olmuyoruz
Sabrımız bitti. Herkesi boykota katılmaya davet ediyoruz. #fahişyemeğeBOYKOT pic.twitter.com/R4G2T3ZCMk
Sadece fiyatlar yükselmedi.
— Bora Erdin (@boraerdin) April 16, 2024
Ürün kalitesi ve gramajı da düştü.
Yeniden "velinimet" olacağız.#fahişyemeğeboykot
Bu cumartesi ve Pazar cafe ve restaurantlara gitmiyoruz!#fahisyemeğeBOYKOT pic.twitter.com/NTZShUr1Y8
— Prof. Dr. Bengi BAŞER (@bengibaser) April 18, 2024
Ürünler sağlıksız.
— Con Sinov (@lordsinov) April 18, 2024
Denetimler güvensiz.
Porsiyonlar küçük.
Fiyatlar yüksek.
Hep vatandaş mı sıkıntı yaşayacak.
Biraz da başkalarının canı sıkılsın.
Ben bu boykota varım.#fahişyemeğeBOYKOT
Çoğunluk kararı ile 20-21 Nisan Cumartesi Pazar Cafe ve Restaurantlara gitmiyoruz
— Çiçek Sekban Balbay (@CicekSekban) April 18, 2024
Fırsatçılığa son vermek için herkesi katılmaya davet ediyoruz#fahişyemeğeBOYKOT#fahisyemeğeBOYKOT pic.twitter.com/KpHXCebzn7
#fahişyemeğeBOYKOT sadece cafe ve restaurantlara gitmemekle olmaz. O günlerde Uygulamalardan da sipariş verilmemeli. Ayrıca yüksek fiyatların en önemli sebebi işletmelerken; diğer yanda uygulama ve kredi kartı komisyonları, yüksek işyeri kiraları, eleman giderleri de sebeptir. pic.twitter.com/C0XqnNwS4m
— Tardu Barlas (@taaardu) April 18, 2024
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.