Fahiş fiyatlara karşı lokanta ve kafeleri boykot çağrısı: #fahişyemeğeBOYKOT

Fahiş fiyatlara karşı lokanta ve kafeleri boykot çağrısı: #fahişyemeğeBOYKOT
Ekonomist İris Cibre'nin kalitesiz ve fahiş fiyatlara karşı yaptığı restoran ve kafeleri boykot çağrısına çok sayıda kişiden destek geldi. 20-21 Nisan'da kafe ve restoranlara gidilmeyecek...

Ekonomist İris Cibre sosyal medya hesabı üzerinden yemek fiyatlarının fahiş olduğunu belirterek vatandaşı kafe ve restoranları boykota davet etti.

Sosyal medya hesabından yaptığı anketin sonuçlarını paylaşan Cibre, 20-21 Nisan'da kafe ve restoranlara gitmeyeceklerini duyurdu.

Cibre: Bizi salak yerine koymasınlar

T24'ten Gözde Yel'e konuşan Cibre, boykot tepkileri sonrası yeme içme sektöründen negatif tepki alıklarını belirterek, “Ama sektörden bazıları da ‘bunu suiistimal eden yerler olduğunu biliyoruz’ şeklinde samimi konuşuyor. Bunun dışında ‘bu boykot bize zarar verirse, yüzde 30 zam yapar, zararı çıkartırız’ diyen de var. Ne kadar yaygın bir fikir bilmiyorum ama öyle bir şey yaparlarsa boykot da uzar” açıklamasını yaptı.

Cibre, şöyle konuştu:

“İşletmeler cezalandırılsın, kapansın, zarar etsin diye bir motivasyonumuz yok. Bizi artık aptal yerine koymasınlar; enflasyon, fiyatlara bu kadar etki etmedi, bize çok daha fazlasını yansıtıyorlar. Artık yeter, artık etik zemine dönelim.

Bunu ciddiye almaları herkesin faydasına olur. Türkiye’de gelir dağılımına bakacak olursak, Türkiye’deki gelirin yüzde 54’ünü yüzde 10 zengin paylaşıyor. Geri kalan yüzde 46’yı da yüzde 90 paylaşıyor. Ama arada bir yerde, çok yanlış ekonomi politikaları dolayısıyla orta kesimi, beyaz yakalıyı bitirdiler ama arada bir yerde yine kalmış insanlar var. Şu an onlar da gidemiyor. Fiyatları makul bir seviyede tutarlarsa o zaman sürümden de kazanırlar, daha fazla insan gidebilir hâle gelir. Şu an kimse gidemiyor, zorlanıyor. Sektör kendi içinde bu suistimalin önüne geçilebilmesi için gereken her şeyi yapmalılar ki daha fazla insan gidebilsin."

TÜRES Başkanı: İki tarafın da haklılık payı var

Tüm Restoranlar Derneği Başkanı Ramazan Bingöl ise hem müşterilerin hem de sektörün haklılık payı olduğunu belirterek, “Bir grup bu boykotu yapıyor ama… İki tarafın da haklılık payı var. TÜRES, Türkiye’nin en büyük restoran ve lokantaların bağlı bulunduğu dernek. Bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyoruz aslında. Fiyatları sabitlemek, düşürmek ya da zamları durdurmayla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi. Çalışmanın detaylarıyla ilgili soruya yanıt vermeyen Bingöl, netleştiğinde açıklama yapılacağını ifade etti.

Lokanta fiyatları arttıkça özel günler haricinde müşteri sayısında da belli bir azalma olduğunu dile getiren Bingöl, hammadde, enerji ve et fiyatları kalemlerinin yüksek enflasyonun ardından ciddi şekilde arttığına dikkat çekti.

Sosyal medyadan destek mesajları

Boykota destek mesajlarından bazıları şöyle:

Gündem