'Fahiş kira artışına ceza'ya hukukçular ne diyor? Ev sahipleri cezaevine mi girecek?

'Fahiş kira artışına ceza'ya hukukçular ne diyor? Ev sahipleri cezaevine mi girecek?
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Dr. Av. Ali Yüksel ise ceza uygulamasının 3 şekilde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Kira artışlarında geçtiğimiz yıldan bu yana uygulanan yüzde 25 tavan uygulamasının devam edeceği yönündeki açıklamalar art arda gelirken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hapis ve para cezası gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi. Ceza uygulamasının hayata nasıl geçirileceği konusu tartışmaya açıldı.

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'e konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, hukukta 'fahiş kira artışı' kavramının olmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

Hukuksal tanımı yok

"Serbest piyasa ekonomisinin olduğu ülkelerde veya sözleşme serbestisinin olduğu ülkelerde sözleşmeleri sınırlandırmak, üst sınır getirmek mümkün. Ancak 'fahiş kira artışı' kavramının hukuksal bir tanımı yok.

Bahsedilen ceza maddesi, kira hukukuyla ilgili bir madde değil. Sayın Adalet Bakanı'nın da bahsettiği maddenin kira sözleşmeleriyle bir ilgisi yok. Bu düzenlemeler fahiş olması benim görüşüme göre; hapis cezası ya da para cezasıyla cezalandırılmasının kanunda şu anda bir yeri yok.

Kira artışlarında fahiş olmayı nasıl tanımlayacaklar ve nasıl belirleyecekler, bu önemli. Şu anki tabloda piyasa ekonomisine göre zaten kira bedellerinin serbestçe düzenlendiği bir ortamdan bahsediyoruz.

Yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla yüzde 25 kuralı devam edecek. İlk çıkarıldığında mevcut uygulamayı savunan, bu konuda fikrini net olarak söyleyen birisiydim. Ancak o dönemde ben uygulamanın geçici olması gerektiği fikrine sahiptim. Bunun uzatılması, piyasa açısından çok sıkıntılı. Geçici düzenlemeler kalıcı hale geldiğinde mağduriyet yön değiştirir."

Cezada 3 ihtimal

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Dr. Av. Ali Yüksel ise ceza uygulamasının 3 şekilde gerçekleşebileceğini belirterek şunları söyledi:

"Birincisi hapis cezası. Hapis cezalarında 4 yıla kadar ceza alanlar hapis yatmıyor ama sabıkalarına işleniyor.

İkincisi adli para cezası; Adli para cezaları TCK'da 5 gün ile 730 gün arasında verilebiliyor. Ancak burada hakim takdiri söz konusudur.

Üçüncü seçenek ise idari para cezası. Bu cezayı mahkeme ya da savcılık vermiyor. Bunu idare veriyor. Çıkacak yasa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na, kaymakamlığa, valiliğe bu cezayı kesme görevi verebilir. Ne kadar olacağı ise çıkacak kanunda yer alacaktır."

Gündem