Fahrettin Altun'dan 'Suriye operasyonu' açıklaması: Ne zaman yapılacağına Türkiye karar verecek

Fahrettin Altun'dan 'Suriye operasyonu' açıklaması: Ne zaman yapılacağına Türkiye karar verecek
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Suriye'ye yapılması planlanan askeri operasyonla ilgili "Ne zaman harekat yapılacağına Türkiye karar verecek" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR KİMSENİN İZNİNE TABİ DEĞİL"

Altun, Norveç’in önde gelen gazetelerinden Aftenposten’in sorularını yanıtladı.

"Türkiye’nin askeri harekâtı Rus makamlarının rızası veya desteği olmaksızın başlayabilir mi" yönündeki sorusu üzerine Altun, Türk-Rus ilişkilerinin çok köklü bir tarihe sahip bulunduğunu, aynı zamanda son derece gerçekçi olduğunu söyledi. Birçok alanda iyi ilişkiler olmasına rağmen iki egemen devlet olarak her konuda tam anlamıyla mutabık halinde olunmamasını normal karşıladığını dile getiren Altun, şu değerlendirmelerde bulundu: "Suriye dosyasında da sahadaki krizin mahiyeti ve muhtemel çıkış yolu hakkında farklı yaklaşımlar olabilir. Ancak biz terörle mücadelenin bölgede barış ve istikrar isteyen tüm devletlerin ortak paydası olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde artık kendi çıkarlarını merkeze alan, gerekli gördüğünde ise kendi göbeğini kesen bir devlet haline gelmiştir. Buna son yıllarda herkes şahit oldu. Elbette ilgili devletler arasında bazı fikir alışverişleri yapılır, ancak günün sonunda Türkiye’nin atacağı hiçbir adım kimsenin iznine veya rızasına tabi değildir."

"İKNA OLURSAK ÜYELİKLERİ ONAYLANIR"

"İsveç ve Finlandiya’nın Madrid’de verdiği sözleri tutması" gerektiğini söyleyen Altun, "Eğer verilen sözlerin tutulduğuna ikna olursak üyelikleri onaylanır. Şu anda zaten Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmıyor. Dolayısıyla bugün itibarıyla somut bir tarihten bahsedemeyiz. Öncelikle savunma sektörüne yönelik yaptırımları, NATO’nun temsil ettiği müttefiklik ruhuna aykırı olduğu gerekçesiyle, kaldırmalarını istedik. İkinci husus ise Türkiye’yi tehdit eden terör örgütlerine yönelik somut adımlar atmalarıydı. Bu kapsamda hem PKK-YPG hem de 2016 yılında Türkiye’de darbe girişiminde bulunarak 251 insanı katleden FETÖ mensuplarını barındırmamalarını talep ettik. İsveç ve Finlandiya ise bu talepleri karşılayacaklarını beyan etti. Şu anda durumu değerlendiriyoruz" dedi.

"MÜTEFFİK OLARAK GÖRDÜKLERİNİ KANITLAMAMILAR"

Finlandiya ve İsveç’le yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’nin İsveç’e iadesini istediği kişilerin bir listesini sunduğu belirtilerek, listede kaç kişi bulunduğunun sorulması üzerine Altun, konuya nicelik değil, nitelik olarak baktıklarını söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın her iki ülkeye gerekli resmi talepleri gönderdiğine söyleyen Altun, bu taleplerin arasında daha önce reddedilen bazı iade taleplerinin yeniden incelenmesinin de bulunduğunu anlattı.

Altun, "Beklentimiz, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’yi müttefik olarak gördüklerini ve bunun gereğini yapacaklarını kanıtlamalarıdır" ifadelerini kullandı. (DHA)

Politika