Fahrettin Koca: 18 yaşından küçüklere cinsiyet değiştirme işlemleri kabul edilemez

Fahrettin Koca: 18 yaşından küçüklere cinsiyet değiştirme işlemleri kabul edilemez
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ndeki cinsiyet değiştirme işlemlerinin bakanlık tarafından incelendiğini belirterek, "Bahse konu işlemler, 18 yaşından küçüklerimize uygulanmış ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz" dedi.

Sağlık Bakanı Koca, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yaşı küçüklere uygulandığı iddia edilen cinsiyet değiştirme işlemlerine ilişkin yöneltilen soruya yanıt verdi.

Konunun son derece hassas hareket ettikleri bir alan olduğuna değinen Koca, "Öncelikle işin sağlık boyutu var. Bahse konu işlemlerin bir sağlık gereksinimi olması durumunda tavrımız son derece net. Konu bir vatandaşımızın sağlığı ise tüm imkanlarımızla bu sağlık sorununu çözmek için var gücümüzle gayret ederiz. Bu her türlü sağlık sorunu için geçerli. Bahse konu işlemler, 18 yaşından küçüklerimize uygulanmış ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz. Bu konuda çok net kurallarımız var ve işletiyoruz. Bakanlığımızın incelemesi devam ediyor. Soruşturmamızın neticesini de sizlerle paylaşırız" dedi.

'Aksaklıkla ilgili soruşturma başlatılmıştır'

Koca, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili olarak yapılan "Malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi" haberi ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Tamamen asılsızdır. Hastamız, 18 Ağustos 2023 Cuma günü akşama doğru Gülhane Eğitim Araştırma ve Hastanesi acil servisine sağ elinin 1'inci parmağını kapıya sıkıştırma sonucu total ampütasyon nedeniyle başvurmuştur. Hastamız ortopedi kliniği tarafından değerlendirilmiş ve acil replantasyon cerrahisi planlanmıştır. Ameliyatı gerçekleştirecek olan hekim, ameliyat sırasında gerekli olan 11-0 prolene suture hazırlanmasını ve hastanın acilen ameliyata alınmasını istemiştir. Ameliyathane deposunda bulunmayan; ama hastanenin ana deposunda bulunan malzeme ile ilgili hastanede olmadığı şeklinde yanlış bilgi verilmesi üzerine Ankara Etlik Şehir Hastanesi ile iletişime geçilerek, malzemenin temini sağlanmıştır. Malzemenin temin edilmesi sonrasında hasta ameliyata alınmış, yaklaşık 5 saat süren ameliyat başarıyla tamamlanmıştır. Replantasyonun 3'üncü gününde hastanın fizik muayenesinde replante edilen parçanın canlı olduğu ve ameliyatın başarıyla geçtiği görülmüştür. Ameliyat sırasında malzeme temininde yaşanan aksaklıklarla ilgili kişiler hakkında hastane yönetimi tarafından gerekli inceleme ve idari soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca hastaya veya yakınlarına malzeme temin edildikten sonra ameliyatın gerçekleştirileceği ya da kendilerinin temin etmesi gerektiği ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu değildir." (DHA)

Gündem