Faruk Bildirici’den Yeni Şafak’a: Amaç gazetecilik değil, cinsel istismarı aklamak

Faruk Bildirici’den Yeni Şafak’a: Amaç gazetecilik değil, cinsel istismarı aklamak
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Yeni Şafak’ın tarikatta istismar davasına dair haberini eleştirerek, “’Ailenin avukatları tarafından mahkemeye sunulan 9 talep’ esas alınmış; cinsel istismara uğrayan kadın suçlanıyor; sanıklar aleyhine somut kanıtlardan hiç sözedilmiyordu” dedi.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Yeni Şafak gazetesinin, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken zorla evlendirmesine dair davada gazetecilik yapmadığını belirterek, “Bugün yapılacak duruşma öncesinde mahkemeye sanıkları aklama baskısıydı” dedi.

Bildirici’nin Gazete Duvar’da yayımlanan “Yeni Şafak’tan istismarı aklama” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, 25 yıl önceki “İslami hizmet Yeni Şafak ve Ensar Vakfı” başlıklı yazısını dün yeniden yayımladı. Yazının ana fikri de şu cümlesinde özetleniyordu: “Yeni Şafak, İslami hizmet için yola çıkmış, bunu amaç edinmiş bir gazetedir.”

Karaman, yazdığı gazetenin çizgisini gayet başarılı biçimde ifade ediyordu. Ama amaç gazetecilik değil, “Siyasal İslam” olunca gerçeğin eğilip bükülmesi mübah görülebiliyor. Tarikatlarda, kuran kurslarında yaşanan cinsel istismar vakaları bile “İslami camiaya karşı propaganda” olarak algılanıp, üzeri örtülebiliyor. İki yıl kadar önce Ensar Vakfı ve KAİMDER’in Karaman’daki yurt/evlerinde yaşayan 45 çocuğun cinsel istismara uğraması vakasının görmezden gelinmesi böyle bir örnekti.

Yeni Şafak, şimdi de Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında bir tarikat üyesi ile zorla evlendirmesine yönelik cinsel istismar vakasında sanıkları temize çıkarmaya girişti.

Davayla ilgili olarak 25 Eylül’de “Bu dosya sil baştan ele alınsın” ve 6 Ekim’de de “Bu sorular cevap bulmadan dava bitmez” haberleri yayımladılar. Enteresandır, davanın duruşmasına üç gün kala yayımlanan tam sayfa haberde muhabir imzası yoktu. “Ailenin avukatları tarafından mahkemeye sunulan 9 talep” esas alınmış; cinsel istismara uğrayan kadın suçlanıyor; sanıklar aleyhine somut kanıtlardan hiç sözedilmiyordu. Belli ki, amaç gazetecilik değil, bugün yapılacak duruşma öncesinde mahkemeye sanıkları aklama baskısıydı.” (Kısa Dalga)

Gündem