FBI'ın Pegasus casus yazılımını satın aldığı ortaya çıktı

FBI'ın Pegasus casus yazılımını satın aldığı ortaya çıktı
ABD hükümetinin yasakladığı casus yazılım Pegasus'u FBI'ın satın aldığı ve test ettiği ortaya çıktı. New York Times, FBI’ın Pegasus’u 2018’de yaklaşık 5 milyon dolar karşılığında satın aldığını Ocak ayında açıklamıştı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Grup'un ürettiği tartışmalı casus yazılım programı "Pegasus"u satın aldığı ve test ettiği ortaya çıktı.

Turk-internet.com'un New York Times'dan aktardığı habere göre, gazetenin FBI'a karşı açtığı Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davasına yanıt olarak hazırlanan belgelerde, FBI yetkililerinin 2020’nin sonlarında ve 2021’in ilk yarısında, dava açılan İsrail casus yazılımı şirketine, bilgisayar korsanlığı araçlarını dağıtmak için baskı yaptığını gösteriyor.

New York Times, FBI’ın Pegasus’u 2018’de yaklaşık 5 milyon $ karşılığında satın aldığını ve sonraki iki yıl boyunca New Jersey’deki gizli bir tesiste casus yazılımı test ettiğini ocak ayındaki bir haberinde açıkladı.

PEGASUS NEDİR?

Pegasus casus yazılımı, İsrailli NSO Group tarafından geliştirilen ve hedef alınan kişinin cep telefonuna sızarak mesajları, fotoğrafları, kişileri, mesajları ve video kayıtlarını çıkarabilen ve bunu sıfır tıklama ile bile yapabilen bir bilgisayar korsanlığı aracıdır.

Aralık 2021’de milletvekilleriyle yaptığı kapalı bir oturumda, FBI direktörü Christopher Wray’e grubun bilgisayar korsanlığı aracı Pegasus’u daha önce satın alıp ve kullanıp, kullanmadığı soruldu.

Wray ise FBI’ın Pegasus için bir lisans aldığını, ancak bunun yalnızca araştırma ve geliştirme için olduğunu söyledi.

Ancak habere göre, düzinelerce dahili FBI belgesi ve mahkeme kaydı farklı bir hikaye anlatıyor.

NSO Group’un FBI’a brifing verdiğini ve federal savcılar için FBI’ın bilgisayar korsanlığı araçlarını kullanımının cezai işlemler sırasında nasıl ifşa edilmesi gerektiği konusunda yönergeler hazırladıkları anlaşılıyor.

Büronun Pegasus’u nasıl kullanmayı düşündüğü ya da Amerikan vatandaşlarının ve/veya yabancıların telefonlarını hacklemeyi düşünüp düşünmediği belli değil.

New York Times, ocak ayında FBI yetkililerinin Pegasus’un ABD numaralarına sahip telefonları hackleyebilen bir versiyonu olan NSO aracı Phantom’u da test ettiğini açıkladı. FBI, temmuz 2021’de Pegasus’u kullanmamaya karar vermesine karşın belgelere göre büronun gelecekteki soruşturmalarda potansiyel olarak casus yazılım kullanmakla ilgilenmeye devam etmiş.

ABD YAZILIMI YASAKLAMIŞTI

Bunu şöyle açıklamışlar; “FBI’nın nihayetinde cezai soruşturmaları desteklemek için aracı kullanmamaya karar vermesi, suçlular tarafından kullanılan şifreli iletişimlere erişim sağlamak için diğer benzer araçları test etmeyeceği, değerlendirmeyeceği ve potansiyel olarak dağıtmayacağı anlamına gelmez.”

Büronun neden Pegasus’u kullanmamayı seçtiğinin ayrıntıları açıklanmadı. Ancak Amerikalı yetkililer, bunun büyük ölçüde, aracın dünyadaki hükümetler tarafından nasıl kullanıldığına dair artan olumsuz tanıtım nedeniyle olduğunu söylediler.

2021 yılında NSO’nun yüksek profilli Amerikalı kişilerin cep telefonlarında bile çıkması sonrasında ABD hükümeti yazılımı yasaklamıştı. Ayrıca Amerikan Kongresi, devlet kurumlarının Pegasus gibi yabancı ticari casus yazılımları kullanmasını yasaklayacak iki taraflı bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Dünya