Fehim Taştekin yazdı: Olası Suriye operasyonunun olası hedefleri

Fehim Taştekin yazdı: Olası Suriye operasyonunun olası hedefleri
Gazeteci Fehim Taştekin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sinyalini verdiği olası Suriye operasyonunun olası hedeflerini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki 'güvenli bölge' açıklamasının ardından Türkiye yeniden olası bir Suriye harekâtını konuşurken, iktidarın hedefleri merak ediliyor. Gazeteci Fehim Taştekin, BBC Türkçe için kaleme aldığı 'Türkiye Suriye'de yeni operasyonla ne hedefliyor, Türk ordusunu 'güvenli bölgede' ne bekliyor?' başlıklı yazısında, olası harekâtın M4 otoyoluna odaklanabileceği yorumunu yaptı.

"Geliştirilen askeri harekâtlar, konuşlanma stratejisi ve atış menzilleri dikkate alındığında Erdoğan'ın kafasındaki haritanın M-4 otoyolunu esas aldığı görülüyor" diyen Taştekin, 'olası operasyonun olası hedefleri'ne dair şu yorumu yaptı:

"Ayn İsa ve Tel Temir, Barış Pınarı ile tutulan iki bölgenin güneyinde M-4 yolunun üzerinde bir nevi ateşkes hattı olarak duruyor.

M-4'ün stratejik önemini Türkiye'nin tampon bölge kurgusunun lehine çevirmek için Ayn İsa ve Tel Temir 2019'dan beri hedefte tutuluyor. Ayn İsa el değiştirirse güneyde Rakka'ya inen yol, Kobani ile Kamışlı arasındaki bağlantı ve Menbic ile Fırat'ın doğusu arasındaki ilişki kesilmiş olacak. Bu durumda Menbic doğudan da baskı altına alınacak. Menbic'in kaybı Fırat'ın doğusunun Halep ve civarıyla ilişkisinin darbe alması anlamına da geliyor.

Çok sayıda Hristiyan yerleşiminin bulunduğu Tel Temir ise hem M-4 yolunun güvenliği hem de Haseke'yi baskı altında tutmak için önemseniyor.

Fakat güvenli bölge kurgusunda simgeselliğiyle öne çıkan yer Kobani.

Afrin gibi burada da öteden beri Demokratik Birlik Partisi (YPD) çizgisindeki Kürtler güçlü. Fırat Kalkanı ile Barış Pınarı güçlerini birleştirmek için Kobani üzerinde özellikle duruluyor. Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları sırasında Erdoğan'ın "Düştü düşecek" sözleriyle gündeme gelen ve 6-7 Ekim olaylarını tetikleyen Kobani aynı zamanda ABD'nin Kürtlerle kurduğu ortaklığın başladığı yerdi.

Türkiye'nin fiilen ortadan kaldırmaya çalıştığı, hukuki bir statüye kavuşması için de bütün kartlarını kullandığı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin merkezi Kamışlı ise sınırın dibinde ve 30 kilometrelik şeridin tamamen içinde yer alıyor.

Kamışlı'nın altından geçen M-4 yolunun Türkiye sınırına mesafesi de 8-9 kilometreye düşüyor. Tel Temir ve Ayn İsa'nın Türkiye sınırına mesafesi ise 35-37 kilometreyi buluyor.

Kamışlı'da havaalanının yanı sıra merkezde kamu binaları ve lojmanların bulunduğu yerler hükümet güçlerinin kontrolü altında. Kobani'nin ezici çoğunluğu Kürtlerden oluşurken Kamışlı biraz karışık. Arap kaynaklara göre köyleriyle birlikte Kamışlı'nın yüzde 62'si Arap, yüzde 33'ü Kürt ve kalanı Hıristiyan. Kürt kaynaklara göre ise Kürt oranı merkezde yüzde 60-70, kırsal dahil edildiğinde oran yüzde 40-45'e iniyor."

ABD GÖZ YUMAR MI, RUSYA İSTER Mİ?

Taştekin yazısını şöyle sonlandırdı:

"Şimdi Rusya ve ABD'nin tutumu merak edilirken iki soru öne çıkıyor:

Türkiye'nin NATO'daki vetosunu kaldırmasına karşın Amerikan tarafı güvenli bölge planına göz yumar mı?

Rusya, Ukrayna nedeniyle cendereye alınmışken 2020'de olduğu gibi Türkiye ile kafa kafaya gelmek ister mi?"

Gündem