Fidan: Gazze'de başlayan savaş bir girdaba dönüşecek

Fidan: Gazze'de başlayan savaş bir girdaba dönüşecek
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic-Radman ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar, bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic-Radman ile Bakanlık'ta görüştü.

Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

ANKA'nın haberine göre Fidan sözlerine Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde yaşamını yitiren askerleri anarak başladı.

Hırvatistan ile Türkiye'nin siyasi ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu söyleyen Bakan Fidan, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlarımızca belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine 2022'de ulaşmıştık. Geçen yıl da bu düzeyi koruduk, şimdi hedefimiz 2 milyar dolar seviyesine çıkmak. Bunun için Karma Ekonomik Komisyon başta olmak üzere kurumsal mekanizmaları en etkin şekilde kullanmamız gerekmekte. Sayın Bakan ile birlikte yaptığımız toplantıda Karma Ekonomik Komisyon toplantısının tekrar hayata geçirilmesi konusunda da mutabık kaldık."

Türkiye'ye yatırım daveti

"Hırvat iş insanlarını da ülkemize yatırıma davet ediyoruz" diyen Fidan "Bosna Hersek bizim için de önemli bir ülke. Bosna Hersek'in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle vurgulamaktayız. Aynı iradeyi Hırvatistan tarafından da görmekte büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Gazze için barış çağrısı

Görüşmeden notlar paylaşan Bakan Fidan "Rusya-Ukrayna savaşı ve Filistin'deki insanlık trajedisini de ele aldık. Her iki çatışma da hâlâ ne yazık ki devam etmekte. Yakın coğrafyamızdaki bu çatışmaların bir an evvel sona ermesini arzu ediyoruz. Bu konularda yürüttüğümüz girişimler hakkında mevkidaşımı ilk elden bilgilendirdim. İsrail'in insanlık dışı katliamının derhal durdurulması ve Gazze'ye uygulanan yasa dışı ablukanın kaldırılması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha yineliyorum. Gelişmeleri aktif şekilde takip etmeye devam ediyoruz. Tüm uluslararası toplumu bir kez daha kalıcı ateşkes çabalarına ciddiyetle destek olmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Grlic-Radman: Ticaret hacminin sürekli artması bizi çok sevindiriyor

Irak'ın kuzeyinde yaşamını yitiren askerler için baş sağlığı dileyen Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Grlic-Radman, görüşmenin yapıcı geçtiğini kaydetti. Grlic-Radman, şunları söyledi:

"Diplomatik ilişkiler 32 yıldır devam ediyor ve bu süre içerisinde 50'den fazla karşılıklı anlaşma imzalandı ve bu anlaşmalar iki dost ülke arasında çok büyük önem arz etmektedir. İkili ilişkilerimizin, özellikle ikili ekonomik ilişkilerimizin yıldan yıla artması bizi çok sevindiriyor. Ticaret hacminin sürekli artması da bizi çok sevindiriyor. 2022'de ilk defa 1 milyar Amerikan dolarını aşan bu ticaret hacmi çok memnuniyet vericidir.

Türk iş insanlarının Hırvatistan'da yatırım yapmak üzere duyduğu ilgiden çok memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hırvatistan'da çok sayıda Türk şirketi var. Bu da karşılıklı ilişkilerin iyi olduğunu ve yatırımcıların Hırvatistan'a hoş gelmiş olduğunu ifade ediyor ve gösteriyor."

AB üyeliği: Türkiye bizim için aday ülkedir

Grlic-Radman, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda da konuştuk. Türkiye bizim için aday ülkedir ve AB'nin anahtar bir partneri olarak kalacaktır. AB'nin Türkiye ile yapıcı bir diyalog gerçekleştirmesi için elimizde gelen çabayı hiçbir zaman esirgemeyeceğiz."

Fidan: Belli ülkeler bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmediler

İran'ın dün Erbil'e düzenlediği saldırı ve Husilerin Yemen açıklarında bir ABD gemisine saldırısı gibi gelişmeleri Gazze'deki savaşın bölgeye yayılması bağlamında nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Fidan şunları söyledi:

"Gazze katliamı başlayalı 101 gün oldu. Bu süre içerisinde 24 binden fazla Filistinli çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere maalesef katledildiler. Daha büyük dram ise, uluslararası toplumun gözü önünde bunun cereyan ediyor olması. Hatta uluslararası toplumun bazı önde gelen aktörlerinin buna fiilen destek verir durumda olması. Bu daha büyük bir dram. Bu sürecin başında 'Buradan ya büyük savaş ya da daha büyük bir barış çıkar' demiştik. Belli ülkeler bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmediler."

Çözüm önerisi sunduklarını söyleyen Fidan şöyle devam etti: "Sadece İsrail'in güvenliğini, pozisyonlarını ve menfaatlerini önceleyen yaklaşımların; Filistinlilerin güvenliğini ve egemenliğini öteleyen yaklaşımların barış getirmeyeceğini, uzun vadede sürekli bir kriz alanında olacağımız konusunda artık bu görüşü inkar eden hiç kimse yok. Problem, artık bu görüşün doğruluğu değil bunu nasıl hayata geçirileceği problemi. Barışla ilgili perspektif bu."

Ortadoğu'daki gerilim

"Diğer taraftan savaşla da ilgili ciddi risklerin olduğunu görüyoruz. Gazze'deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini biz çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın ilk önce Lübnan'dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı. Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar, bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Dolayısıyla biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail'in yaptığı katliamlarda uluslararası toplumda hem siyasi olarak hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz." (Kısa Dalga)

Gündem