Filistinli Hasan’ın cezaevinde ‘şüpheli’ ölümüne soruşturma: Çıplak arama ve darp iddiası

Filistinli Hasan’ın cezaevinde ‘şüpheli’ ölümüne soruşturma: Çıplak arama ve darp iddiası
Savcılığa sunulan dilekçede, “Ardından Nabeel Hasan, kıyafetlerini soyması söylenerek bir odaya alınmış. Ve burada 10 dakika boyunca dövülmüştür. Dayak sesi, duvara vurma, sürtme sesi ve Nabeel Hasan’ın bağırmalarını, arkadaşları ve diğer tutuklular duymuş” iddiaları yer aldı.

Başakşehir’de çoğu yabancı uyruklu 11 kişi kavga etti. Kavgaya bir polis memuru da karıştı. Kavga sonrası 3 Filistinli tutuklandı. İddiaya göre Filistinlilerden biri cezaevinde feci şekilde dövüldü. 20 yaşındaki Filistinli, 5 gün sonra cezaevinde yaşamını yitirdi. Cezaevindeki ölümden bir gün sonra mahkeme ölen Filistinli Nabeel Hasan dâhil 3 kişi hakkında tahliye kararı verdi.

Halk Tv’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Başakşehir’de yaşayan Filistinli Obada Khaled Saleh Hihi, geçen 29 Mayıs akşamı, para çekmek için uluslararası bir para transfer merkezine gitti. Hihi’ye dükkanın kapandığı, işlem yapılmadığı belirtilince tartışma başladı. Hihi, tabelada günün 24 saati hizmeti verildiğinin yazıldığını, gelen paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.

İşletme sahibi Muhammed T. ile Hihi arasındaki tartışmaya, işyerinde bulunan polis memuru Emir Ç. ile çevredekiler de dahil oldu. Hihi ise arkadaşları Nabeel Hasan (20) ile Mohammed Bekaie’yi çağırdı. İddiaya göre Hihi ve arkadaşları, Muhammed T. ve çevredeki diğer esnaflar tarafından darp edildi. Kavga sırasında Nabeel Hasan, Hussam Aldeen A.’yı bıçakla yaraladı.

İhbar üzerine olay yerine polis geldi. Khaled Saleh Hihi, Nabeel Hasan ve Mohammed Bekaie gözaltına alınırken, iddiaya göre, üç genç yol boyunca polis aracında şiddete maruz kaldı. Üç genç, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilirken, sevk sırasında da darp edildikleri ileri sürüldü.

Üç genç, sevk edildikleri Küçükçekmece 1.Sulh Ceza Hakimliği tarafından “İşyerinde silahla birden fazla kişi ile yağma” suçlamasıyla tutuklanarak, Maltepe 3 No’lu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Soruşturma dosyasına göre, üç genci cezaevine, adliyeye sevk sırasında kendilerini tehdit eden 2 polis memuru götürdü.

“Çıplak arama” iddiası

Cezaevi kapısına gelindikten sonra yaşananlar, savcılığa sunulan dilekçede şöyle anlatıldı:

“Bahse konu iki polis memuru, cezaevindeki görevli infaz memuruyla, herkesin göreceği ve anlayacağı şekilde bir plan üzere olduklarını belli eder şekilde konuşmuşlar. Ardından Nabeel Hasan, kıyafetlerini soyması söylenerek bir odaya alınmış. Ve burada 10 dakika boyunca dövülmüştür. Dayak sesi, duvara vurma, sürtme sesi ve Nabeel Hasan’ın bağırmalarını, arkadaşları ve diğer tutuklular duymuş. Sürekli küfreden şüpheli polis, bu odadan çıkınca infaz memuruna ‘sen ilgilenmeye devam et’ demiş.”

Filistinlinin ölüm haberi geldi

Dilekçede, iki polis memurunun çıktığı odaya bu kez gardiyanların girdiği ileri sürülerek, “Bu sefer de infaz memurunun odaya girdiği belirtilmiştir. Sürekli bağıran Nabeel Hasan’ın bir süre sonra sesi kesilmiş. Nabeel Hasan’ı, infaz memurları sürükleyerek arkadaşlarının yanına getirmişler. Diğer mağdurlar bariz bir şekilde ve gözle görülür şekilde Nabeel Hasan’ın kafasının birçok yerinin şişmiş olduğu ve kafa bölgesinde yer yer kanamalar olduğu ve yarı baygın vaziyette olduğunu belirtmişlerdir. Ardından diğer müvekkiller da benzer şekilde darp ve hakarete maruz kalmışlardır” iddiaları yer aldı.

Cezaevinde 31 Mayıs günü yaşanan bu olaydan 5 gün sonra, 5 Haziran günü Nabeel Hasan’ın ölüm haberi Başakşehir’de yaşayan ailesine ulaştı.

Savcılık soruşturma başlattı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Hasan’ın ‘şüpheli’ ölümü ile ilgili soruşturma başlattı. Olaya ilişkin aralarında polis ve gardiyanların da olduğu birçok kişinin ifadesi alındı. Hasan’ın cezaevinde ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.

Öldükten bir gün sonra tahliye edildi

Nabeel Hasan’ın ölümünden bir gün sonra ise Küçükçekmece 25. Asliye Ceza Mahkemesi, Nabbel Hasan dahil 3 kişi için “somut delil olmadığı” gerekçesiyle tahliye kararı verdi.

Tahliyeye rağmen polis merkezinde tutuldular

Bir arkadaşları cezaevinde ölen Filistinli Obada Khaled Saleh Hihi ile Mohammed Bekaie, tahliye kararına rağmen 15 Haziran’a kadar Güneşli Polis Merkezi Amirliği’nde tutuldu. Bu iki kişi daha sonra Tuzla’da bulunan Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Avukatlarının yaptığı itiraz üzerine geçen 11 Temmuz’da Hihi ve Bekaie serbest bırakıldı. (Kısa Dalga)

Gündem