Financial Times: Türkiye, NATO'nun İsveç ve Finlandiya ile üçlü müzakere davetini reddetti

Financial Times: Türkiye, NATO'nun İsveç ve Finlandiya ile üçlü müzakere davetini reddetti
Financial Times gazetesi, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında bugün NATO'nun arabuluculuğunda yapılması planlanan üçlü toplantının gerçekleşmediğini yazdı. Gazeteye konuşan kaynaklar, Ankara'nın masaya oturmadan önce somut öneriler talep ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine dair itirazı konusunda çözüm bulunabilmesi için bizzat NATO'dan gelen üçlü görüşme davetini reddettiği belirtildi. Financial Times (FT) gazetesi haberini, ilgili görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kaynağa dayandırdı.

Habere göre Ankara, NATO arabuluculuğundaki üçlü görüşmelere onay vermeden önce, terörizm konusundaki endişelerinin nasıl giderileceğine dair Helsinki ve Stockholm'den somut öneriler talep etti.

NATO YETKİLİSİNDEN 'TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ AÇIK DEĞİL' İDDİASI

FT'nin kaynaklarından biri, bugün üç ülke arasında üst düzey bir NATO yetkilisinin arabuluculuğunda gerçekleşmesi planlanan görüşmenin yapılmadığını söyledi. Üst düzey bir NATO yetkilisi de gazeteye demecinde, söz konusu üçlü görüşme için "Nihai amacımız bu ... ama henüz o noktada değiliz" dedi. NATO yetkilisi, Türkiye'nin hem görüşmeye katılmakta isteksiz olduğunu hem de İsveç ve Finlandiya'dan taleplerinin "açık olmadığını" söyledi.

'ANLAŞMA HÂLÂ DİPLOMATİK SEÇENEKLER ARASINDA'

Bir diğer yetkili ise "Henüz panik yapmıyoruz veya çaresizce bir endişe içinde değiliz" ifadelerini kullanırken, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya karşı itirazından vazgeçtiği, müzakere edilmiş bir anlaşmanın "hâlâ diplomatik seçenekler arasında olduğunu" belirtti.

İsveç ve Finlandiya'nın Ukrayna'daki Rusya işgali sonrasında yaptığı NATO üyeliği başvurusu, Türkiye'nin vetosuna takılmıştı. İttifakın iki ülkenin üyeliğini ay sonunda Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde netleştirmek istediği iddia edilirken, Ankara'nın itirazları süreci dondurmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son olarak, partisi AKP'nin bugünkü grup toplantısında iki ülkeye karşı itirazlarını yineledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin endişelerini meşru gördüğünü ve bir uzlaşma sağlanmasını umduğunu söylüyor. Finlandiya ve İsveç ise terörle mücadele yasalarını sıkılaştırarak ve Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu hafifletme sinyali vererek sorunu aşmaya çalışıyor. (Kısa Dalga)

Gündem