Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB-’den B ’ya indirdi. Kredi notu görünümünü “negatif” olarak teyit eden Fitch, Merkez Bankası'nın rezervlerinin swap hariç ekside olduğuna vurgu yaptı.
Fitch Ratings, 2 Aralık 2021'deki değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit etmiş, parasal gevşemenin yurt içi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, kredi not görünümünü de 'durağan'dan 'negatif'e çevirmişti.
Fitch tarafından yayımlanan raporda, kur korumalı mevduat ve sermaye akışı kontrollerinin makroekonomik ve finansal riskleri 'kalıcı' olarak hafifleteceğinin düşünülmediği belirtildi.
Raporda, "Kur korumalı mevduatın güveni kalıcı şekilde artırması, yüksek enflasyon ortamında sınırlı. Faizin kullanılmadığı ortamda kuru kontrol altında tutmak için döviz piyasasına yeni müdahale ve yeni sermaye kontrolü önlemleri gerekir. Bu güveni daha da azaltır" denildi.
"SEÇİM ÖNCESİ PARASAL GEVŞEME RİSKİ YÜKSEK"
Fitch Ratings'in raporunda, Türkiye'de 2023 seçimleri öncesinde istikrarı daha da bozacak parasal gevşeme riskinin yüksek olduğuna işaret edildi. Raporda, ziyasal gelişmelerin Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltme kabiliyetini sınırladığı değerlendirmesi de yapıldı.
Türkiye'de 2022 yılında ortalama enflasyonun yüzde 41 olacağı, ancak yıl sonunda rakamın yüzde 38'e geleceği tahmininde bulunan Fitch’in 2023 enflasyon beklentisi ise yüzde 28 oldu.
"MERKEZ BANKASI REZERVİ SWAP HARİÇ EKSİDE"
Fitch Ratings'in raporunda, Merkez Bankası'nın rezervlerinin swap hariç ekside olduğuna vurgu yapıldı. "Yüksek dolarizasyon, rezervlerin kırılgan yapısı ve yatırımcı davranışında yaşanabilecek değişimden kaynaklanan riskler mevcut" değerlendirmesi yapıldı. (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.