Fransa'nın konuştuğu milletvekili adayı: Göçmen çırağını kurtarmak için açlık grevi yapan hümanist fırıncı

Fransa'nın konuştuğu milletvekili adayı: Göçmen çırağını kurtarmak için açlık grevi yapan hümanist fırıncı
Milletvekili seçimlerine hazırlanan Fransa'da, göçmen çırağını sınırdışı edilmekten kurtarmak için açlık grevi yapan bir fırıncının yıldızı parlıyor. Fransız basınını 'hümanist fırıncı' diye andığı Stéphane Ravacley, "Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, bunun için mücadele etmeniz gerektiğini artık gerçekten anlıyorum" diyor.

Parlamento seçimlerinin ilk turu için hafta sonunda sandık başına gidecek olan Fransa, Gine göçmeni olan çırağını sınırdışı edilmekten kurtarmak için açlık grevi yapan fırıncı milletvekili adayı Stéphane Ravacley'i konuşuyor. Fransız basınının 'Besançon'un hümanist fırıncısı' olarak andığı Ravacley, seçilmesi halinde 'nereden geldiğini unutmamak için' meclise fırında giydiği ayakkabılarıyla gideceğini söyledi.

Fransa halkı Ravacley'in adını ilk olarak, geçtiğimiz sene Gine kökenli çırağı Laye Fodé Traoré için başlattığı açlık greviyle duymuştu. Fransa'ya yanında hiç kimse bulunmayan bir yetim olarak 16 yaşında gelmiş olan Traoré, o dönemde 18 yaşına geldiği için sınırdışı kararıyla karşı karşıyaydı.

AÇLIK GREVİNE OMAR SY VE MARİON COTİLLARD DESTEK VERDİ

Ustası Ravacley ise hem çırağını kurtarmak, hem de tek başlarına olan çocuk göçmenlerin durumuna dikkat çekmek için açlık grevi başlattı. Grevi başta ses getirmedi; yıldız oyuncular Omar Sy ve Marion Cotillard'ın ona destek vermek için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir açık mektup göndermesi de işe yaramadı. Yetkililer, Ravacley'in açlık grevinin 11'inci gününde aniden hastaneye kaldırılması sonrasında ancak harekete geçti; Traoré’nin belgeleri bu sayede işleme kondu ve çırağı Fransa'da kalabildi.

'ARTIK BİR CANAVARA DÖNÜŞTÜM'

Ravacley, siyasete atılmasını da o günlerde yaşananlara bağlıyor: "Açlık grevine başladığımda ilk başta yetkililerin sessizliğiyle karşılaştım ve bu durum beni bir insan olarak değiştirdi. Artık bir canavara dönüştüm - iyi ve nazik bir canavar- bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, bunun için mücadele etmeniz gerektiğini artık gerçekten anlıyorum."

'FRANSIZLAR SİYESETE İNANÇLARINI KAYBETTİ'

Günde üç saat uyuyan, 15 saat çalışan 53 yaşındaki Ravacley, kendisini 'sosyal merdivenin en alt basamağından gelen birisi' olarak tanımlıyor. Ülkesinde seçimlere düşük katılım oranlarına dikkat çekerek, "Fransa'da çok sayıda kişi siyasete inancını kaybetti. Oy vermiyorlar, kendilerine kulak verildiğini hissetmiyorlar. Ve benim mücadelem, onları yeniden kazanmak" diyor.

firinci1.jpg

Fransa'da 9 ve 19 Haziran tarihlerinde düzenlenecek genel seçimler öncesinde, Macron'un merkez partisi parlamento çoğunluğunu kazanmak istiyor. Ravacley ise seçimlere, sol partilerin Jean-Luc Mélenchon liderliğinde kurduğu ittifakın adayı olarak giriyor.

IRKÇI SALDIRILAR YILDIRMADI

Seçim kampanyasında ülkeye tek başlarına gelen çocuk göçmenleri savunmaya devam eden hümanist fırıncı, faşizan eğilimli Marine Le Pen'in de yeniden yükselişte olduğu ülkede aşırı ağın saldırılarına da maruz kalıyor. Geçtiğimiz hafta bir seçim posterine gamalı haç çizilip ırkçı sloganlar yazılması hakkındaysa, "Nefrete hiçbir zaman boyun eğmeyeceğim" diyor.

DARDANNE KARDEŞLER CANNES'DAKİ FİLMLERİNİ ONA ADADI

Fransa'da yorumcular tarafından 'cansız ve sıkıcı' olarak tarif edilen seçim süreci öncesinde, Ravacley ülke çapında tanınan bir isim haline de geldi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Cannes Film Festivali'nde de Dardenne Kardeşler, Belçika'daki genç göçmenler hakkındaki son filmlerini hümanist fırıncıya adadı. Yönetmen kardeşler, açlık grevini "çağımızın büyük direniş eylemlerinden biri" olarak niteledi.

Ravacley’in seçimlere birlikte gireceği Sosyalist Parti adaylarından Nabia Hakkar-Boyer ise fırıncı için "Diğer adaylardan farklı, ayağı yere basan birisi olarak görülüyor. Seçmenlerin kendilerine benziyor ve onların hayatlarını anlıyor. Pantolonlarında her zaman un var ve günde 15 saatten fazla çalışıyor" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya