Fuat Oktay: Kurdaki artış, faiz indirimine bağlanamaz

Fuat Oktay: Kurdaki artış, faiz indirimine bağlanamaz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı sunumda kurdaki yaşanan hareketliliğin politika faizlerinde yapılan indirime bağlanamayacağına işaret ederek "Para birimimiz manipülatif ataklara maruz kalmakta" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2022 bütçe teklifini sundu.

Oktay yaptığı sunumda kurdaki yaşanan hareketliliğin politika faizlerinde yapılan indirime bağlanamayacağına işaret ederek "Para birimimiz manipülatif ataklara maruz kalmakta" dedi.

Fuat Oktay, bütçe sunumunda şunları kaydetti:

"Bu yılın tamamında büyümenin yüzde 10'u aşmasını bekliyoruz"

“Orta Vadeli Program tahminlerine dayalı olarak, 2022 yılında istihdamın 2021 yılına göre 1 milyon 277 bin kişi artması, işsizlik oranın ise yüzde 12’ye gerilemesi beklenmektedir.

Halihazırda ekonomik aktivitedeki dinamik ve canlı gidişat ile artan ihracat desteğiyle, yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir. 2021 yılının tamamında yüzde 10’u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz.

"Kur hareketlerini politika faizine bağlamak doğru olmaz"

Bir ekonomi değerlendirirken bazı göstergelere bakılıp, diğerlerini göz ardı etmek doğru bir yaklaşım değildir.

Kurlarda son dönmeden yaşanan hareketleri politika faizine bağlamak son derece yanlıştır ve Türkiye'nin ihracatta, büyümede, mali disiplinde ve cari dengede sağladığı başarıyı göz ardı etmektir.

Salgının getirdiği şartlarla pek çok ülkede politika faizinin enflasyonun altında yer aldığı bir dönemden geçmekteyiz.  

ABD Almanya İngiltere Fransa Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Malezya, Hindistan Macaristan Polonya ve Rusya gibi bir çok ekonomide negatif reel politika faizi kullanmaktadır.

Ayrıca politika faizinin yüksek olduğu dönemlerde kurlarda hareketlilik gözlemlenebilmektedir.

Son dönemlerde yaşanan gelişmeleri, doların son dönemde güçleniyor olması, milli paramıza yapılan spekülatif ve manipülatif etkenleri ve ülkemizin döviz talebini artıran etmenler çerçevesinde ele almamız gerekir.

ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin para politikasında sıkılaşmaya gideceği beklentisi dolar, tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazandı.”

 

Gündem