Galeria’nın eski müteahhidi: Yumuşak zemine denk geldim, vazgeçtim

Galeria’nın eski müteahhidi: Yumuşak zemine denk geldim, vazgeçtim
Depremde yıkılan Diyarbakır'daki Galeria'nın eski müteahhidi, kazma işlemi sırasında yumuşak zemine denk geldiğini, bu nedenle inşaatı yapmaktan vazgeçtiklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde yıkılan Diyarbakır’daki Galeria sitesine dair soruşturma sürüyor.

Yenişehir ilçesinde bulunan ve 1999 yılında açılan 4 bloklu Diyar Galeria AVM depremde hasar görmüş, 4 katı alışveriş merkezi, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Diyar Galeria’nın bir bloğu ise yıkılmıştı. Ağır hasar alan diğer 3 blok ise geçtiğimiz günlerde yıkıldı.

89 kişinin yaşamını yitirdiği Galeria’nın yıkımına dair soruşturmada tanıklar dinlendi.

Sur Ajans'tan Arif Bulut'un haberine göre Diyar Galeria’nın müteahhitleri arasında ismi geçen Mücahit Can, Ankara’da SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na tanık olarak ifade verdi.

“Diyar Galeria İş Merkezinin yıkılmadan önceki haliyle inşa edilen yapıyı ben yapmadım müteahhitliğini üstlenmedim” diyen Can, 1994 yılında arsa sahipleri ile ‘kat karşılığı’nda bir anlaşma yaptığını ancak ve yapımdan vazgeçtiğini söyledi. Can, süreci şöyle anlattı:

“1994 yılında alınan yapı ruhsatına ilişkin benden önce bir yapı ruhsatı alındıysa veya proje çizildiyse o arsa üzerinde herhangi bir resmi işlem yapıldıysa bilgim yoktur. Ben sadece 1995 yılında M.Y Mimarlık isimli firmaya tek bir tane proje çizdirdim. Projeyi çizen kişiler Mimar Ş. K. ve Mimar C.A.'dır. Bu proje belediyeye sunulmuş olup onaydan geçmiş olmalı ki arsa üzerinde hafriyat işlemlerine başladım. Ancak o dönemde resmi işlemler şu anki sisteme göre belirli bir disiplinde yürütülmediği için onaydan önce hafriyat işlemi yapılmış olabilir. Hafriyat işlemine başladık, hatırladığım kadarıyla 6 dönüm kadar alan üzerinde kazma işlemi yaptım.

“Yumuşak zemine denk geldim, yumuşak zemin de inşaat yapmak için de uygun değildir. Bunun tespiti için de zemin etüdüne ihtiyaç duydum, bu zemin etüdü çalışmasını belki birinin beni uyarması neticesinde aldırdım. Belediyenin bu konuda tespit yapıp yapmadığını, benim bildirimde bulunup bulunmadığımı hatırlamıyorum. Ancak zemin etüdü konusunda S.E isimli bir inşaat mühendisi ile görüştüm. Kendisi de ismini hatırlamadığım bir jeoloji mühendisi ile birlikte gelip arsa üzerinde bir etüt çalışması yaptı. İlgili zemin etüdü raporunun bir nüshasının kurumlarda ya da raporu düzenleyen kişilerde olup olmadığını bilmiyorum. Arsa maliklerinin vekili M.S.Y ile görüştüm. İnşaat için uygun olan zemine inmemiz gerektiğini, ekstra eksi iki bodrum katın yapılması gerektiğini, bu durumun da ayrıca masrafı olduğunu, bu masraflara katılmaları gerektiğini söyledim. Kendisi de kabul etmedi. Bugünkü şartlara baktığımız zaman inşaatın yapımından karşılıklı olarak vazgeçildiği takdirde noterde onaylı bir sözleşmenin yapılması gerekir, ancak o dönem şartlarında böyle bir zorunluluk var mıydı yok muydu hatırlamamakla birlikte bir sözleşme yapıp yapmadığımızı da hatırlamıyorum.”

Can, bunun dışında arsada inşaat faaliyeti olmadığını söyledi, “İnşaatın yapımından vazgeçtikten sonra benim burayla herhangi bir alakam kalmadı” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem