Gar katliamı grevine katılan hemşire bakanlığa açtığı davayı kazandı

Gar katliamı grevine katılan hemşire bakanlığa açtığı davayı kazandı
103 kişinin öldüğü Ankara Gar katliamı sonrası üyesi olduğu sendikanın yas ve grev kararına katıldığı için disiplin cezası verilen ve aylığı kesilen hemşire hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu.

10 Ekim 2012 günü Ankara Garı önünde yapılmak istenen “Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi” eylemine yapılan saldırı sonucu 103 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’yi sarsan katliamın ardından birçok sivil toplum kuruluşu ve sendika gibi KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası da 3 gün yas ilan etti ve iki günlük grev kararı aldı.

Bir rehabilitasyon merkezinde hemşire olarak görev yapan Mustafa Balaban da üyesi olduğu sendikanın eylemine katıldı.

Bunun üzerine Balaban hakkında başlatılan soruşturma neticesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından özürsüz olarak işe gelmeme nedeniyle aylıktan kesme disiplin cezası verildi. Balaban itiraz dilekçesine cevap alamayınca açtığı davada, sendikal faaliyet nedeniyle göreve gitmediğini vurgulayarak cezanın hukuka aykırı olduğunu savundu. Mahkeme Mustafa Balaban’ı haklı buldu, davası kabul edildi.

Ancak bakanlığın kararı temyiz ettiği istinaf mahkemesi, idareye yaptığı itiraz sonucunu beklemeden dava açtığı için dava incelenmeksizin çalışanın aleyhine karar verince, Mustafa Balaban Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

Başvurucunun mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin ölçüsüz olduğu sonucuna varılmıştır.

davanın incelenmeksizin reddi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmıştır.

HÜKÜM: ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi şu hükmü kurdu:

Açıklanan gerekçelerle;

Mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,

Kararın bir örneğinin mahkemeye erişim hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Siirt İdare Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,

Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 14/9/2022 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

Gündem