Garanti BBVA: Hiperenflasyon muhasebesine geçtik

Garanti BBVA: Hiperenflasyon muhasebesine geçtik
BBVA grubunun açıklamasında, “Türkiye’de enflasyon şubat ayı itibarıyla son üç yılda yüzde 100’ü aştı, uluslararası denetim şirketleri de 30 Haziran itibarıyla hiperenflasyon muhasebesi uygulanması gerektiğini zaten kamuya açıkladı” denildi.

Türkiye’de Garanti BBVA’nın da sahibi olan İspanyol banka BBVA dün yaptığı açıklamada, Garanti’nin Türkiye’de hiperenflasyon muhasebesine geçtiğini açıkladı. Bu nedenle grubun net kârının ilk çeyrekte 324 milyon euro azaldığı belirtildi.

BBVA Grubu, Türkiye’de Garanti BBVA için 1 Ocak 2022 itibarıyla 'hiperenflasyon muhasebesi' uygulayacağını açıkladı. Bankanın açıklamasında, IAS 29 kuralı gereği üç yıllık toplam enflasyonu yüzde 100’ü geçen ülkelerde bankaların mali durumlarının gerçeği yansıtır biçimde ortaya konması için “hiperenflasyon muhasebesi” uygulanması gerektiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Türkiye’de enflasyon şubat ayı itibarıyla son üç yılda yüzde 100’ü aştı, uluslararası denetim şirketleri de 30 Haziran itibarıyla hiperenflasyon muhasebesi uygulanması gerektiğini zaten kamuya açıkladı” denildi.

Banka, muhasebe kayıtlarında hiperenflasyon muhasebesini 1 Ocak 2022 itibarıyla uygulamaya başladı. Yeni uygulama gereği yayınlanan tablolara göre bankanın yılın ilk çeyreği için açıkladığı kârı 1,651 milyar eurodan 1,326 milyar euroya düştü.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Enflasyon muhasebesi, parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması sonucunda, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması olarak tanımlanıyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi