Garo Paylan'dan Hrant Dink anmasına çağrı: Karanlıkla asla yüzleşilmedi

Garo Paylan'dan Hrant Dink anmasına çağrı: Karanlıkla asla yüzleşilmedi
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 16 yıl önce öldürülen gazeteci, yazar Hrant Dink için, "Hedefte olduğunu da biliyordu. Son yazısında da ‘Bir güvercin tedirginliği’nden bahsetti. Bir hafta sonra maalesef katledildi" dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden tam 16 yıl geçti. HDP Milletvekili Garo Paylan, Dink'in ölüm yıl dönümünde yaptığı açıklamada "Cinayetin yapı taşları maalesef bu memlekette döşendi. Bu memleketin askeriyesi, hükümeti, basını ve pek çok karanlık odağı Hrant Dink’in öldürülmesi için yapı taşlarını döşedi" dedi.

"Hrant Dink, 19 Ocak 2007 günü, bundan önceki dönemde hedef gösterilmesi sebebiyle organize bir cinayetle katledildi" diyen Paylan şöyle devam etti:

Memleketin bir kara kutusu var

"Bu cinayetten devletin istihbarat güçleri, jandarma, emniyet istihbaratı gibi pek çok istihbarat gücü haberdardı. Trabzon’dan yola çıkarılan çete, organize bir şekilde Agos Gazetesi’nin önüne kadar getirilmişti. Hrant Dink katledildi. Bu cinayetin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen hala cinayetin üzerindeki sis perdesi kaldırılmadı. Hala ‘öldür’ diyenler yargılanmadı.

Memleketin bir kara kutusu var, Ermeni meselesi. 100 yıl önce Ermeni halkı bu topraklardan sürüldü. Büyük acılar yaşadı. Bu mesele, 100 yıl boyunca konuşulmamıştı. Hrant Dink, bu meseleyi barışçı bir şekilde anlatmaya ve toplumu ikna etmeye başladı. Dedi ki ‘Gelin, geçmişle yüzleşelim ve bir arada adil bir geleceğe yol alalım.’ Bu konuda da toplumu ikna etti. En büyük gücü samimiyetiydi. Bu da müesses nizam tarafından büyük bir risk olarak görüldü. Hrant Dink, onlara göre susturulmalıydı. Çünkü toplum üzerinde bir etkisi vardı. Organize bir cinayetle de katledildi.

Karanlıkla asla yüzleşilmedi

Hrant Dink, Sabiha Gökçen’in bir Ermeni olduğunu iddia etti. Bu konuda belgeleriyle gazetecilik yaptı. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı, ihanet olarak algılayıp bir bildiri yayınladı. Daha sonra Dink ile ilgili yargı, ‘Türklüğe hakaret’ iddiasıyla dava açtı. Kriminalize etti. Pek çok faşist odak, Agos Gazetesi önünde Hrant Dink’i hedef gösterdi. Hrant Dink, hedefteydi. Hedefte olduğunu da biliyordu. Son yazısında da ‘Bir güvercin tedirginliği’nden bahsetti. ‘Bir güvercin tedirginliğindeyim, önüme arkama kaygıyla bakıyorum’ diyordu. ‘Ama biliyorum, bu ülkede bir güvercine dokunmazlar’ dedikten bir hafta sonra maalesef katledildi.

Devletin derinliklerindeki ve yüzeyindeki karanlık Hrant Dink’i katletti. Önce bu cinayet, dava sürecinde Ergenekoncu denilenlere belli odaklar yıkmaya çalıştı, devlet içerisindeki güç kavgaları çerçevesinde. 15 Temmuz darbesinden sonra da FETÖ’cü denilen bazı aktörlere yakılmaya çalışıldı ama ortak sorumlulukla hiçbir zaman yüzleşilmedi. Devletin derinliğindeki konuşan, toplumun üzerindeki etkisi olan barışçıl bir Ermeni’yi susturmalıyız iddiasında olan karanlıkla asla yüzleşilmedi.

İktidar, bu meselenin üzerine gitmedi

Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz’ dediler ve adalet talebinde bulundular. Bu adalet talebine karşı da maalesef 16 yıldır bu adalet mücadelesi sonuç alamadı. Sebebi ise iktidar, bu meselenin üzerine gitmedi. AKP iktidarı döneminde Hrant Dink katledildi. 16 yıldır da AKP iktidarı döneminde Hrant Dink cinayetinin üzeri örtülüyor. Faillerin üzerine gidilmiyor. ‘Öldür’ diyenler yargılanmıyor.

Önümüze Trabzon’dan bazı gençleri gönderdiler. ‘Onları yargılayın, onlar bu işin yalnızca failleri’ dediler. Bazen dediğim gibi Ergenekon’cu birkaç aktörü önümüze koydular. Ama onlar da konuşmadı. Bazen de FETÖ’cü denilen bazı aktörler önümüze konuldu ama bütünleşik ortak sorumluluğa, o milli mutabakat cinayeti gibi görülen Hrant Dink cinayeti davasına bakılamadı.

“Cezasız kalan suçlar tekrarlar”

Hrant Dink cinayeti ile yüzleşilebilseydi, adaleti bulunsaydı daha sonra pek çok cinayet engellenebilirdi. Çünkü cezasız kalan suçlar tekrarlar. Hrant Dink cinayeti aydınlatılamaması ve cezasız kalması nedeniyle bugün devletin derinliklerinde o karanlık aynen yoluna devam ediyor. Provokasyonlar hazırlıyor. Hepimizi birbirimize düşüyor. Hrant Dink cinayeti davası bir arınma olabilirdi. Ama iktidar o yoldan vazgeçtiği için o karanlık yoluna devam ediyor”

Agos önüne çağrı

Hrant Dink için 19 Ocak günü her yıl yaptığımız gibi Agos Gazetesi önünde olacağız. Hrant’ın arkadaşları bir çağrı yaptı. Ben tüm yurttaşlarımızı Hrant Dink'in barış, adalet ve bir arada yaşama iddialarına ses vermek, onun yanında olduğunu göstermek isteyen tüm yurttaşlarımızı perşembe günü 15.00’da Hrant’ı anmak ve onun iddialarına sahip çıkmak için Agos Gazetesi’nin önünde olmaya çağırıyorum.”

Gazeteci, yazar Hrant Dink, Agos Gazetesi'nin genel yayın yönetmeliği görevini yürütüyordu. 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında İstanbul'un Şişli ilçesinde çalıştığı Agos Gazetesi'nin önünde silahlı saldırı sonucunda katledildi. Katil Ogün Samast, cinayetin ardından Samsun'da Trabzon'a gitmek üzereyken yakalandı. Cinayeti işlediği sırada 17 yaşında olması nedeniyle çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Dink cinayetinin azmettirici olan Yasin Hayal da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

(ANKA)

Gündem