Gayrimenkul sözleşmesinde noterin tavan ücreti belli oldu

Gayrimenkul sözleşmesinde noterin tavan ücreti belli oldu
Adalet Bakanlığı'nın sözleşmelerde noterlerin alabileceği ücreti düzenleyen yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlığın yeni yönetmeliğine göre noterlerin düzenleyeceği taşınmaz satış sözleşmelerinde noterlik ücreti 500 liradan az, 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu ücret her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesine ilişkin başvurular, sadece e-Devlet üzerinden Türkiye Noterler Birliği’nin e-randevu/başvuru uygulamasından yapılacak.

E-devlet üzerinden yapılan başvuruda, kimlik numaraları, tüzel kişiyi tanımlayıcı bilgiler, taşınmazın emlak vergi değeriyle belirlenen satış bedeli girilecek.

Daha sonra işlemin yapılacağı noterlik seçilecek, noterler gelen başvuru bilgilerini önce Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne gönderecek.

Hesaplanan tapu harcı elektronik ortamda ödendikten sonra randevu tarih ve saati taraflara bildirilecek. Noter, taşınmazın satışını kısıtlayıcı veya satışa engel hukuki bir durumun bulunmadığını tespit ettikten sonra sözleşmeyi taraflara imzalatıp Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) kaydedecek. (ANKA)

Gündem