Gazeteci Murat Yetkin: "CHP koridorlarında bazı hesaplar bozuldu"

Gazeteci Murat Yetkin: "CHP koridorlarında bazı hesaplar bozuldu"
Gazeteci Murat Yetkin, CHP'deki istifaları değerlendirdi: "Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti lideri Meral Akşener ile ittifak hesapları tuttu. Örgütler çalıştı, seçmenleri sevindi ama CHP koridorlarında bazı hesaplar bozuldu."

Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport.com'da  yayımlanan "CHP’de huzursuzluk:  Sorun sadece Muharrem İnce değil" başlıklı yazısında milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy ve Özcan Özel’in istifasına yönelik kulis bilgilerini aktararak değerlendirmelerde bulundu. Üç vekilin, Muharrem İnce’nin partileşme sürecinde olan Memleket Hareketine katılacağına dair haberleri anımsatan Yetkin’in yazısı özetle şöyle:

“(…) Öyle anlaşılıyor ki, 2019’da AK Parti-MHP ittifakına karşı CHP’nin İYİ Parti ile kurduğu ittifak başarısız olsaydı, İstanbul, Ankara başta büyük şehirler alınamasaydı AK Parti muhalifi seçmen buna üzülecek, ama CHP bünyesindeki bazıları içten içe sevinecekti. Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti lideri Meral Akşener ile ittifak hesapları tuttu. Örgütler çalıştı, seçmenleri sevindi ama CHP koridorlarında bazı hesaplar bozuldu.

(…) Şimdi size Ankara’da siyaset kulisinde sorulan bir soruyu soralım. Kılıçdaroğlu yarın çıksa, İnce ile görüşse ve ikinci defa CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu söylese, İnce ne yapar? “Hayır, CHP artık Atatürkçü parti değil. Her hafta bir skandal çıkan partide işim ne? Bu ilkelerime aykırı” diyerek geri mi çevirir. Memleket Hareketinin başına geçip partisini mi kurar? Yoksa Memleket Hareketini lağvedip (ya da yedekte tutup) CHP saflarının en önünde yerini mi alır?

(...) İnce, Türk siyasetinde parti dışında rahatsızlık yaratan siyasetçinin partide uyumlu olana tercih edilmesi örneklerini gayet iyi etüt etmiş görünüyor. Böylece Erdoğan karşısında bir ittifakın adayı olacağını hesap ediyor olabilir.

(…) İnce’nin “Ya Kılıçdaroğlu aday olsun ya ben olayım” derken çağrışım yoluyla söylemek istediği “Kılıçdaroğlu olamaz” cümlesidir. İnce böyle söylüyor demiyorum, bunu AK Partililer de öyle söylemiyorlar ama bu cümlenin altında “Alevi cumhurbaşkanı olamaz” çağrışımı yatıyor; tıpkı 2007’deki “Eşinin başı örtülü cumhurbaşkanı olamaz” siyasetini andırıyor. Parti içinde içten içe varlığını sürdüren bu tartışmanın Kılıçdaroğlu da farkında. Kılıçdaroğlu’nun daha çok farkında olması ve bir şeyler yapması gereken bir durum da milletvekili kontenjan tercihlerini günübirlik ölçülere göre yapmaması gereği. Bir süre önce Öztürk Yılmaz örneğini de yaşamışken üstelik. Burada maalesef CHP içi siyasetin de tıpkı AK Parti saflarında da örtülü olarak görülen Kılıçdaroğlu’nun Alevi inancında olması üzerinden yürütülen bir psikolojik propaganda çalışması olduğu görülüyor.

(…) Bu gidişle CHP Türkiye’de İstanbul belediyesini kazanıp Ankara’da hükümeti kuramayan ilk örnek olabilir."

Yazının tamamı için TIKLAYIN

Gündem