Gazeteci Necmettin Salaz’ın cenazesine ‘katılım’ sınırlaması

Gazeteci Necmettin Salaz’ın cenazesine ‘katılım’ sınırlaması
Süleymaniye’de yaşamını yitiren gazeteci yazar Necmettin Salaz, memleketi Van'da son yolculuğuna uğurlandı. Mezarlığa meslektaşları ve arkadaşları alınmazken, sadece aileden 30 kişinin defnetmesine izin verildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde 14 Ekim'de vefat eden gazeteci yazar Necmettin Salaz için Van'da Boyalar Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene; DEHEP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay, HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) Eşbaşkanı Serdar Altan İHD, Eğitim Sen, Göç Der temsilcileri, gazeteciler ve Salaz'ın yakınları katıldı.

Artı Gerçek'ten Şenol Balı’nın haberine göre, Salaz'ın cenazesi nedeniyle cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kılınan cenaze namazının ardından Necmettin Salaz'ın cenazesi Akköprü Mezarlığına götürüldü.

Polis, mezarlık girişini kapatarak sadece Necmettin Salaz'ın yakınlarından 30 kişinin içeri girmesine izin verdi. Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Çetin Uyar, "İnsan hakları temsilcisini siz içeri almıyorsunuz, bir de mezara. Hemşehrimiz ölmüş onun cenazesine gelemiyoruz. Çok ayıp bir şey" diyerek tepki gösterdi.

DGF Eşbaşkanı Serdar Altan, Salaz’ın vefatı nedeniyle çok üzgün olduklarını belirtirken, “Necmettin Abi çok sevdiği topraklarından, ailesinden, sevdiklerinden uzaktaydı. Bu onu yıldırmadı, mücadelesini durdurmadı, gazeteciliğine ket vurmadı. Her alanda analizleriyle, öngörüleriyle yine bizlere yol açmayı bildi. Anısı, mücadelesi bize ışık tutacak, yön gösterecek ama yeri de doldurulamayacak. Mücadelesini yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Salaz ile birlikte 'Halepçe Sonsuz Bir Umut' belgeselini çeken insan hakları aktivisti Fatin Kanat da “Necmettin Salaz hepimiz için, halklarımız için büyük bir değerdi. Bir şair, yazar, gazeteci, aydın, filozof idi. Onu bir dönem tanımış ve birlikte zaman geçirmiş olmaktan dolayı onur duyuyorum. Çok üzgünüz ama geride bıraktıklarının da kıymetini bilecek bir potansiyel olduğunun farkındayız. Necmettin'den çok iz, çok dokunuş kaldı" diye konuştu.

Necmettin Salaz kimdir?

Necmettin Salaz, 1958'de Van’da doğdu. 1979 yılında Van Eğitim Enstitüsü'nden mezun oldu. 1970’li yılların ortalarına doğru Kürt sol hareketlere yakınlaşmaya başlayan Salaz, sınıf ve ulusal mücadeleye yönelik etkinlik ve eylemler içerisinde yer aldı ve birçok kez tutuklandı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde Diyarbakır'a götürülen Salaz, öğretmenlik mesleğinden atıldı, kamu hizmetlerinden de ömür boyu men edildi. Salaz'ın 'Bir Özgürlüğe Yürüyüş Destanı – Adule’, ‘Bir Derenin Gözyaşları – Zilan’, ‘Ortadoğu’nun Hiroşiması – Halepçe’, ‘Roboskî’ye Ağıt’, ‘Kürt’müşüz’ ve ‘Gözlerin Gözlerime Kapı Komşu’ adlı kitapları ve çok sayıda makalesi bulunuyor. (Kısa Dalga)

Gündem