Gazeteci Toker: Yasak, "Beşli çete" demeye getirilmiyor

Gazeteci Toker: Yasak, "Beşli çete" demeye getirilmiyor
Toker, Meclis’teki torba kanunda yer alan maddede bahsi geçen yasağın, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketlerini ifade ettiğine dikkat çekti.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, medyada yer alan “Beşli çete” demenin yasaklandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Meclis’teki torba kanunda yer alan maddede bahsi geçen yasağın, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketlerini ifade ettiğine dikkat çeken Toker, yazısında özetle şu ifadelere yer verdi:

“(…) Tasarruf finansman şirketleri hakkında asılsız haber yaymaya hapis cezası getiriliyor. Evet bu iktidar yeni maddeyle gazetecilere üç yıla hapisin kapısını açıyor. Ama konu beşli çete değil.

Ev sahibi olmak için kapısı çalınan, bankalarla çalışan şirketler var ya… İşte onlar için getiriliyor bu madde.

Tıpkı Bankacılık Kanunu'ndaki gibi. Hani her gazeteci bankacılık haberlerinde hassas davranması gerektiğini bilir, öğrenir ya. Çünkü bankalar güven müessesesidir, bir yanlış haber, bütün sistemi tehlikeye atabilir.

Mantık aynı. Diyor ki imzası olan AKP'li vekiller, ‘Tasarruf finansman şirketleri de bankalar gibi güven müessesesi. İtibarlarının sarsılmaması gerekir. O yüzden benzer yaptırım maddesi gelmeli.’

Zor değil. Ama biraz kıpırdamak lazım. Internete bağlıysanız, TBMM sitesi açılacak. Yasama sekmesi tıklanıp yeni gelen teklifler arasında torba teklif bulunacak. Herkes bunu yaparsa işin doğrusunu görecektir. Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na şu ek yapılıyor:

‘İtibarın korunması

MADDE 49/C- (1) 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz.

(2) Birinci fıkraya aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur.’

Alıntıladığım ceza maddesinde şirketi koyu yazdım. Yanlış anlaşılmanın bu kelimeden doğduğunu düşünüyorum.

Bu aşamada küçük bir ipucu: Hemen her kanun girişinde tanımlar listesi konularak karşısına kastedilen yazılır.

Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun tanımları şöyle:

Şirket: Türkiye'de kurulu finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketlerini…

Dolayısıyla değerli okurlar, gazetecilere 3 yıla kadar hapis cezası öngören maddede geçen ‘şirket’, her şirket değil ‘Türkiye'de kurulu finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketleri oluyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Gündem