Gazeteci-yazar İbrahim Gündüz: Maden sahası açılması kararından sonra ülkede hiçbir şehir ve köy güvende değil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 61 il ve 175 bin 843 hektarlık alanda 316 maden sahası için ihale açtığını duyurdu. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türkiye'de madencilik talanı üzerine yazdığı kitaplarla bilinen gazeteci-yazar İbrahim Gündüz, söz konusu kararla Türkiye’nin satılık bir ülke haline getirildiğini savundu.
"AKP iktidarının 22 yılda ülkeyi getirdiği nokta bu"
Kararla birlikte ülkedeki tüm yerleşim birimlerinin güvensiz kılındığını ifade eden Gündüz, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın son açtığı bu ihaleler de açıkça göstermektedir ki, bu ülkede artık hiçbir şehir ve hiçbir köy güvende değil. Türkiye dağları, ormanları, yaylaları ve meralarıyla satılık bir ülke haline getirilmiştir. AKP iktidarının 22 yılda ülkeyi getirdiği nokta budur. Yerin üstünde ne var ne yok satan AKP iktidarı şimdi de yerin altına dadandı.” dedi.
“İhale edilen yerler ülkenin ormanları, köyleri, meraları”
İhale edilen yerlerin, su kaynaklarının bulunduğu yeşil alanlar olduğuna dikkat çeken Gündüz, şunları söyledi:
“Bu çok tehlikeli bir yoldur. Çünkü ihale edilen yerler bu ülkenin ormanlarıdır, bu ülkenin köyleridir, yaylalarıdır-meralaradır. İhale edilen yerler bu ülkeyi besleyen, bu ülkeyi ayakta tutan tarım alanlarıdır. Bu ülkenin su kaynakları ihale edilmektedir. Türkiye sömürge madenciliğinin kıskacına sokulmuştur. Türkiye ucuz bir hammadde ülkesi olarak görülmektedir. Dünyanın en tehlikeli ve vahşi madencilik uygulamaları Türkiye’nin her bir köşesinde uygulanmaya başlanmıştır.”
“Türkiye’yi ayakta tutan kolonlar kesiliyor”
Kararla Türkiye’nin çok değerli orman arazilerinin maden şirketlerine satıldığını vurgulayan Gündüz, “Son yapılan ihalelerle İstanbul’un, Trakya’nın akciğerleri olarak bilinen Kırklareli’ndeki Istranca ormanları ihale edilmiştir. Istranca Ormanları Avrupa’nın en değerli longoz ormanlarını barındırmaktadır. Yine son yapılan ihaleyle Yeşil Ordu’nun şehir merkezinin dibine maden açılması için ihale yapılmıştır. Karadeniz’in Canik Dağları, Ege ve Akdeniz’deki Toroslar da yine yeni maden ihalelerinin hedefinde olan dağlarımız. Madencilik yapıyoruz denilerek Türkiye’nin bütün bölgelerindeki ormanlar, dağlar, meralar-yaylalar ve su kaynakları satılığa çıkarılmış durumda. Ormanlar kesiliyor, dağlar param parça ediliyor, tarım alanları yok ediliyor, köyler haritadan siliniyor, su kaynakları zehirleniyor. Türkiye’yi ayakta tutan kolonlar kesilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Hangi iller maden sahasına açıldı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van ve Yozga’ı maden sahasına açtığını duyurdu. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.