Gazeteciler adliyeye sevk edildi: İki gazeteci hakkında tutuklama talebi

Gazeteciler adliyeye sevk edildi: İki gazeteci hakkında tutuklama talebi
Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltına alınan gazetecilerden dördü adliyeye sevk edildi. Savcılık, Beritan Canözer ve Mehmetşah Oruç’un tutuklamasını talep etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında gazeteci, siyasetçi, sanatçı ve avukatların bulunduğu 128 kişinin adliyeye sevk işlemleri başladı.

Soruşturma kapsamında 216 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. 21 kentten gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen 128 kişiden Emniyet’teki işlemleri tamamlananlar, adliyeye sevk ediliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, emniyette ifade vermeyi kabul etmeyen gazetecilerden Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmetşah Oruç ve Mikail Barut ile siyasetçi Hakim Kaya, Şahin Biçimli, 78’liler Derneği’nden Abdulgani Alkan adliyeye sevk edildi.

Gazeteciler Beritan Canözer ve Mehmetşah Oruç, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

4 kişi serbest

Öte yandan, gözaltına alınan avukatlardan Gurbet Özbey Öner ile Jiyan Sametoğlu, emzirme döneminde olan bebekleri nedeniyle dün savcılığa çıkarıldı. Öner ve Sametoğlu, sevk edildikleri mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Sanatçılar Elvan Koçer ve Şahperi Alphan Bayhan da çıkarıldıkları adliyeden serbest bırakıldı.

Abdurrahman Gök’e soruldu: Gerçekleştirmeyi planladığınız eylem ve faaliyetler nelerdir?

Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök’e emniyette tutanakta olmayan sorular yöneltildi.

Gök’e, açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanları doğrultusunda, 16 Haziran 2022 tarihinden bu yana tutuklu olan gazeteci Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Lezgin Akdeniz, Mehmet Şahin, Serdar Altan ve Zeynel Abidin Bulut’un kim olduğu, onlarla bağlantısı olup olmadığı, Pel isimli prodüksiyon şirketi içindeki görevi, ne kadar süredir çalıştığı, yapmış olduğu haber ve programları kimin talimatı ile yaptığı, şirkette neden çalıştığı gibi sorular yönetildi.

Mesai arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin içeriği sorulan Gök’e, tutanakta olmayan şu sorular soruldu: “PKK/ KCK terör örgütü ilişkisi ve irtibatınız nedir? PKK/ KCK terör örgütü içerisindeki konumunuz nedir? Kullanmış olduğunuz KOD isiminiz var mıdır? Bugünü kadar PKK/KCK terör örgütü adına gerçekleştirmiş/gerçekleştirmeyi planladığınız eylem ve faaliyetler nelerdir? Gerçekleştirmiş olduğunuz eylem ve faaliyetler hakkında kim ya da kimlerden talimat almaktasınız? PKK/KCK terör örgütü içerisinde tanımış olduğunuz örgüt mensubu şahıslar Kim/kimlerdir? Örgüt içerisindeki konumları nelerdir?”

Gazeteci Gök ve avukatı, bu soruları cevaplamayarak, soruların tutanakta olmadığının tutanağa geçilmesini istedi. (Kısa Dalga)

Gündem