Gazetecileri gözaltına aldıran 'evli savcı ve hakime tayin' haberine erişim engeli

Gazetecileri gözaltına aldıran 'evli savcı ve hakime tayin' haberine erişim engeli
Geçen hafta beş gazetecinin gözaltına alınmasına ve Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can'ın tutuklanmasına neden olan “Gazeteciler davasındaki evli savcı ve hakimin tayini çıktı” başlıklı habere erişim engeli getirildi.

Diyarbakır'da 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan heyette yer alan üye eşinin Samsun'a atandığına dair 18 Temmuz’da Mezopotamya Ajansı’nda (MA) “Gazeteciler davasındaki evli savcı ve hakimin tayini çıktı” başlıklı habere Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce erişim engeli getirildi.

Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de tutuklanan gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 11 Temmuz'da görülmüştü. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin ile tutuksuz Esmer Tunç, İbrahim Bayram ve Mehmet Yalçın, "terör örgüt üyeliği" iddiasıyla hakim karşısına çıkmıştı.

Haberleri paylaşımı nedeniyle gözaltı

T24 editörü Sibel Yükler, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, Bianet editörü Evrim Kepenek ve Evrim Deniz, geçen hafta evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Gazetecilerin, "Diyarbakır'da görevli evli hâkim ve savcının, açıklanan kararnamedeki yeni görev yerleri ile ilgili sosyal medya mesajını paylaştıkları" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenilmişti.

Emniyette ifadesi tamamlanan Sibel Yükler, Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan adliyeye sevk edildi. İfadelerinin ardından Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakılırken, Fırat Can Arslan tutuklandı. Arslan'ın tutuklanma gerekçesinin bahsi geçen hakim ve savcının 'sicili, ismini ve tayin olduğu yerin açıkça yazılarak hedef gösterilmesi' olarak bildirildi. Gazeteci Evrim Kepenek ise geceyi karakolda geçireceği yarın ifade verileceği öğrenildi. (Kısa Dalga)

Gündem