Gelecek Partisi'nden 'mutabakat metni' açıklaması: 9 ana başlık, 73 alt başlık...

Gelecek Partisi'nden 'mutabakat metni' açıklaması: 9 ana başlık, 73 alt başlık...
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, Millet İttifakı’nın yarın açıklayacağı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ne ilişkin, “9 ana başlık, 73 alt başlık… Ekonomi bunlardan sadece biri. Programda sağlık, eğitim, yargı, teknoloji gibi önemli başlıklar var. Seçim beyannamesi olarak değil de Millet İttifakı’nın birleştiği ve yürümek istediği hedefler açıklanmış olacak ve tabii ki seçim beyannamesi daha sonra muhtemelen ortak yazılacak" dedi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, dün akşam KRT’de yayınlanan Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programına katıldı. Rota, Millet İttifakı’nın yarın açıklayacağı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ ve ittifakın yol haritası hakkında şunları söyledi:

“Asgari ücret, beşinci ayda açlık sınırının altına düşecek”

“Türkiye enflasyonla mücadele etmiyor, bu yüzden sonuçlar vatandaş açısından çok ağır. Asgari ücret, beşinci ayda açlık sınırının altına düşecek. Seçimden sonra bu tablodan çıkış mümkün, ama kolay değil. TÜİK rakamlarıyla yüzde 64 olan bir enflasyonun tek hanelere düşmesi en az iki senelik bir program gerektiriyor. Her ne kadar enflasyonla mücadele zorlu bir süreç de olsa şu anki servet transferi ve gelir adaleti dengesizlikleri o kadar yakıcı bir boyutta ki düzgün bir para politikası ile enflasyonla mücadeleye başladığınız noktada, vatandaş nezdinde rahatlama o gün itibariyle başlar. Türkiye’nin itibar açığının düşürülmesiyle beraber vatandaşın durumu bugünkünden daha iyi olacak.

AK Parti ve Cumhur İttifakı iktidara veda ettiği gün vatandaşın ekonomik durumu iyileşmeye başlayacak. Enflasyonu tek haneye düşürecek ve servet dağılımını düzeltecek program, iki yıllık bir süreç. Bu yüzden Altılı Masa’nın pazartesi günü açıklayacağı program da üç aşamaya bölündü. İlk 100 gün, bir yıl ve bir yıl sonrası diye.

Türkiye şu anda bir koalisyonla yönetiliyor; AK Parti, MHP, BBP. Ama hiç birimizin bildiği bir protokolü yok. İki liderin çaylarında belirlenen kararlar var. Oysa altı lider, bir protokol açıkladı. Pazartesi günü ortak hükümet programı konusunda koalisyon, protokolünü ortaya koymuş olacak. Daha sonrasında liderler, geçiş sürecinin yol haritasını ortaya koyacak. Bu üç önemli dokümanı yeni cumhurbaşkanımız sahiplenecek ve kampanya başlayacak.

“Programda sağlık, eğitim, yargı, teknoloji gibi önemli başlıklar var”

9 ana başlık, 73 alt başlık… Ekonomi bunlardan sadece biri. Programda sağlık, eğitim, yargı, teknoloji gibi önemli başlıklar var. Seçim beyannamesi olarak değil de Millet İttifakı’nın birleştiği ve yürümek istediği hedefler açıklanmış olacak ve tabii ki seçim beyannamesi daha sonra muhtemelen ortak yazılacak. Ekonomide, sağlıkta ne yapılacak, YÖK ne olacak, Merkez Bankası ne olacak; bunları duyacaksınız. Elbette üç saatte hepsini duymak mümkün değil. Ama yeni cumhurbaşkanımız da bu politikalarla Türkiye’yi seçime hazırlayacak.

Altı partinin yetkililerinin hazırladığı metinler içinde, üzerinde hemen hemen hiçbir tartışma olmayanı, ekonomi ile ilgili olandı. Çünkü AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın bizi getirdiği baz o kadar düşük bir baz ki üzerinde tartışacak pek bir şey bize bırakmadılar maalesef. Dünyanın bundan 25-30 sene önce kabul ettiği gerçekleri oraya yazıp uygulayacağız.

Program, 2001-2002 krizinden çıkış programıyla çok benzerlik göstermiyor. O zaman dünya da farklıydı, Türkiye’nin şartları da farklıydı. Bu program, bence pandemi sonrası dünyada hem uluslararası kuruluşların hem ülkelerin ekonomiye bakışını özetleyen bir doküman oldu. Bu doküman içerisinde denge-denetleme mekanizmalarının sıkı bir şekilde ortaya konduğu, devletin oyuncu olarak değil ama düzenleyici olarak etkin olduğu bir ekonomi yaklaşımı göreceksiniz. Merkez Bankası’nın kur koruma mevduatta faiz sınırını serbest bırakma kararı da beceriksizlik, aldırmazlık, cehalet, günü kurtarma. Bu karar, vahşi servet transferinin üzerine bir kaymak daha eklemesidir. Madem KKM’de faizleri serbest bırakacaktınız, geçen yıl neden uygulamadınız?” (ANKA)

Gündem