Gelecekteki kendinizle konuşabilirsiniz
Kısa Dalga - Dünyanın en prestijli mühendislik ve teknoloji okullarından Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir grup araştırmacı, 'gelecekteki kendinizle' konuşabileceğiniz bir yapay zeka sohbet botu geliştirdi.
euronews'in haberine göre; araştırmacılar, kulağa mümkün olduğunca doğal gelecek bir konuşmayı taklit etmek üzere yapay zeka (artificial intelligence-AI) kullanarak 'gelecekteki kendinizle' konuşmanızı sağlayacak bir sohbet botu üretti.
OpenAI şirketi tarafından geliştirilen popüler GPT-3.5 modelini kullanan araştırmacılar, katılımcılarına hayatları, geçmiş deneyimleri ve istekleri hakkında bir dizi soru yöneltti.
Sistem daha sonra, çalışmanın yazarlarının "sentetik bir hafıza" olarak da adlandırdıkları "kullanıcının bir arka planını" oluşturdu.
Bu şekilde kişiselleştirilmiş yapay zeka sohbet botu, örneğin, lisede biyoloji öğretmeni olmak isteyen bir kullanıcıya öğrencilerini doğa koruma alanına okul gezisine götürdüğü "unutulmaz bir anı" anlatabiliyor.
"Benlikler arasındaki psikolojik mesafeyi azaltabilir"
MIT araştırmacıları, şimdiki ve gelecekteki benlikleri arasında güçlü bir bağ hisseden bireylerin finansal, eğitimsel veya sağlıkla ilgili uzun vadeli refahlarını destekleyen kararlar almaya daha eğilimli olduklarını belirten davranış biliminden bir kavram olan "gelecekteki benlik sürekliliğinden" yararlandı.
İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden davranış bilimi profesörü Ivo Vlaev, "İnsanlar genellikle gelecekteki benliklerini canlı bir şekilde hayal etmekte zorlanırlar. Bu sınırlama, 'zamansal iskonto' olarak bilinen bilişsel bir önyargıya yol açabilir ve bu da insanların uzun vadeli faydalar yerine anlık ödüllere öncelik vermesine neden olur" dedi.
MIT araştırmacıları tarafından oluşturulan ve katılımcıya 60 yaşındaki halinin bir versiyonunu sunmak için değiştirilmiş bir profil resmi içeren sohbet robotu, zamansal indirgemeyi azaltabiliyor.
Vlaev ayrıca, "İnsanlar kendilerinin dijital olarak yaşlı bir versiyonuyla etkileşime girdiklerinde, bu durum geleceği daha somut ve yakın hissettirebilir ve böylece şimdiki ve gelecekteki benlikler arasındaki psikolojik mesafeyi azaltabilir" diye ekledi.
Profesöre göre, sohbet robotu, davranışları faydalı şekillerde yönlendirmek için tasarlanmış bir dürtme veya ince müdahale fikrini somutlaştırıyor ve bu da kullanıcıların gelecekteki benliklerini bugünle daha alakalı hale getirerek daha iyi kararlar almalarını sağlayabilir. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.