Gençleri yurtdışına iten; “olumsuz söylemler”miş!
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, gençlerin iş olanakları nedeniyle yurtdışına gidişlerinin nedenini, “Gençlerin geleceğe bakışını bazen olumsuz etkileyecek sorumsuz açıklamalar”a bağladı.
İnsan Kaynakları Forumu’nda konuşan Atay, “ülkenin her yerinde üniversite imkanı sağlamış olmasına rağmen insan kaynakları alanında yeterince profesyonel bulunmadığını” ancak bunun Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını savundu.
"Sorumsuz açıklamalar" nedeniyle gidiyorlarmış
DHA’nın haberine göre; Gençlerin geleceğe bakışını bazen olumsuz etkileyecek sorumsuz açıklamalar olabildiğini söyleyen Atay, gençlerin yurt dışına gidişlerini de bu “sorumsuz açıklamalara” bağlarken şöyle konuştu:
"Bunlardan biri medyaya yansıyan '30 bin yazılımcının Türkiye'den göç ettiği' yönünde bir haberdi. Şunu söylemek isterim, biz İnsan Kaynakları Ofisi olarak bu alandaki her türlü veriye sahibiz ve bu yetenek hareketliliğini izliyoruz. Dünya tarihi boyunca yetenekler daima farklı kültürlere gidip, oralardan farklı şeyleri öğrenme yoluna gitmişlerdir, bu çok normaldir. Kovid nedeniyle iki sektörde hareketlilik göründü. Bunlardan biri sağlık sektörü. Özellikle Avrupa'da sağlıkçı açığı ortaya çıktı, doktor ve hemşire yetmedi. Dünyanın diğer ülkelerinden o tarafa doğru bir hareket oldu. İkincisi de alışveriş, market, AVM gibi, insanlar gidemeyince doğal olarak dijital platformlar üzerinden, dijital bir pazar doğdu. Büyük bir pazar. Şirketler buralardan yararlanmak için, özellikle global şirketler, çok sayıda yazılımcı istihdam etme yoluna gittiler. Bu bağlamda da yine yazılımcılar arasında, 2021 yılında büyük ekonomilere ve uluslararası şirketlere yönelik bir hareketlilik oldu. Medyaya yansıyan rakamların gerçekle alakası yoktur, böyle bir iddiası olan kişi varsa, iddiasını ispatlaması icap eder. Ellerindeki veriyi çıkarsınlar, kamuoyuyla paylaşsınlar. Ama biz elimizdeki verilerden biliyoruz ki, bizim ülkemizden başka ülkelere hareketlilik söz konusu olmamıştır"
Dernek başkanı söylemişti
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Atay’ın doğru olmadığını söylediği rakamları Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı vermişti.
Kamalı, “2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti ve bu sayı 100 bine çıkabilir. Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” demişti. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.