Genel Kurul seçim arası verecek: İliç'i araştırmak için hâlâ seçim yapılmadı

Genel Kurul seçim arası verecek: İliç'i araştırmak için hâlâ seçim yapılmadı
İliç’teki faciaya ilişkin kurulması kararı alınan Meclis Araştırma Komisyonunu için henüz bir adım atılmadı. 10 gün oldu ancak üye seçimi yapılmadı. Bu hafta da üye seçimi yapılmaması durumunda komisyonun çalışmalarına başlaması seçim sonrasına ertelenmiş olacak.

Yerel seçimler kapsamındaki geçici aday listeleri il seçim kurulunda askıya çıktı. İtirazları değerlendirecek olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kesin listeyi 3 Mart’ta duyuracak. Adayların büyük çoğunluğu netleşirken meydanlar da ısınıyor. Siyasi partilerin genel başkanlarının bu hafta gündeminde birçok ilde aday tanıtım toplantıları bulunuyor.

"8. Yargı paketi görüşülecek"

Evrensel Gazetesi'nden Birkan Bulut'un haberine göre Meclis Genel Kurulunun gündeminde, Adalet Komisyonundan hızla geçirilen 8. yargı paketi var. Emekli ikramiyesini 2 bin liradan 3 bin liraya çıkaracak düzenlemenin de dahil edildiği torba teklife göre AYM’nin iptal ettiği iki önemli yasa etrafından dolanılarak yeniden düzenleniyor. Teklifin yasalaşması halinde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen” kişiye işlediği suç için verilen cezanın yanında 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması da ekleniyor.

Teklife göre TCK’de yapılacak bir başka değişiklikle sorgusu yapılmadığı gerekçesiyle firari sanıklar hakkında ceza veya cezaya yer olmadığı kararı verilemeyecek. Böylece bazı kritik siyasi davalardaki firari sanıklar hakkında herhangi bir karar verilemediği için zaman aşımı yolu açılacak.

8. yargı paketini bu hafta genel kuruldan geçirmeyi planlanırken, Meclis Genel Kurulu, 1 Mart itibarıyla çalışmalarına bir aylık seçim arası verecek.

Maden yasası gibi seçim sonrasına kalabilir

İliç’te 9 işçinin siyanürlü pasa altında kaldığı faciaya ilişkin bütün partilerin grup başkan vekillerinin imzasıyla kurulması kararı alınan Meclis Araştırma Komisyonuna ise 10 gündür üye seçimi yapılmadı. Bu hafta da üye seçimi yapılmaması durumunda komisyonun çalışmalarına başlaması seçim sonrasına ertelenmiş olacak. Enerji ve madenle ilgili düzenlemeler bulunan yasa teklifini ise İliç’teki faciadan sonra seçim sonrasına bırakan iktidarın, araştırma komisyonunu da üye seçimi yapmayarak ötelemeye çalıştığı ifade ediliyor.

"Gündemden düşürmeye çalışıyorlar"

Peki bu hafta komisyon üye seçimi yaparak çalışmalarına başlayacak mı? DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, üye seçiminin yapılması gerektiğini, çünkü genel kurulun perşembe günü son kez toplanarak seçim arası vereceğini söyledi. Ancak cuma günü iletilen Meclisin haftalık gündeminde komiyonun üye seçiminin olmadığına dikkat çeken Temelli, “İktidar komisyonun kurulmasını çaresiz kaldığı için kabul etti ama gündemden düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

Çiftay hâlâ işçileri çalıştırıyor

Erzincan İliç’te Anagold firmasının işlettiği altın madeninde meydana gelen faciada “yeni toprak kayması riski” nedeniyle arama-kurtarma çalışmaları 1 Nisan’a kadar durdurulmuş, Anagold çalışanlarına 1 Nisan’a kadar izin vermişti. 10 milyon metreküp toprak altında kalan 9 işçi için bekleyiş devam ederken Çiftay firması riske rağmen işçilerini çalıştırmaya devam ediyor.

Evrensel’e konuşan bir Çiftay işçisi, liçin aktığı üst kısımlarda çalışma yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Bir sensör koydular en ufak hareketlilikte işçileri sahadan çekiyorlar ama risk devam ediyor” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem