Gergerlioğlu’ndan Soylu hakkında ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırma’ iddiasıyla suç duyurusu

Gergerlioğlu’ndan Soylu hakkında ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırma’ iddiasıyla suç duyurusu
Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Adayı Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Soylu’nun “anayasal düzeni ortadan kaldırma” suçundan yargılanmasını istedi.

Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Adayı Ömer Faruk Gergerlioğlu, seçimleri “darbe” olarak nitelendiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Emrinde polis ve jandarma olan Soylu’nun, muhalefetin kazanması durumunda seçim sonuçlarını tanımayacağını açık ettiğini savunan Gergerlioğlu, Soylu hakkında “anayasal düzene karşı suçları” düzenleyen TCK 309. Maddeden soruşturma açılmasını istedi.

Gergerlioğlu, beraberindekilerle birlikte Kocaeli Adliyesi’ne giderek, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesini sundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, resmi olarak belirlenmiş 14 Mayıs seçim sürecinin devam ettiği belirtildi.

Dilekçede, “Şüphelinin (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu) 14 Mayıs 2023 seçim gününü, iktidarda olan AKP ve MHP’nin ortak adayı şimdiki Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP ve MHP’nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi ve rakip cumhurbaşkanı adaylarından birisinin veya muhalefet partilerinin Meclis’te çoğunluğu sağlamaları halinde siyasi darbe girişimi olarak gördüğü aşikardır” denildi.

“Emrinde polis ve jandarma var”

İçişleri Bakanı’nın, muhalefetin kazanması halinde “seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkça ve net bir şekilde ifade ettiği” savunulan dilekçede, “İçişleri Bakanı olan şüphelinin emrinin altında polis ve jandarma teşkilatının bulunması gerçeği karşısında Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ve/veya AKP ve MHP’nin Meclis çoğunluğunu kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını tanımayacağı ve bu yönde teşebbüste bulunacağı aşikar olduğundan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzenin fiilen uygulanmayacağı yönünde teşebbüste bulunacağından açıkça TCK m.309/1’deki suçun unsurları oluşmuştur” ifadeleri yer aldı.

Soylu’nun yargılanması istenen TCK 309. Madde, anayasal düzene karşı suçları düzenliyor.

Madde şöyle:

“Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.”

“Cumhurbaşkanına hakaret suçunu da işledi”

Soylu’nun ayrıca “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçunu işlediği öne sürülen dilekçede, “Aynı zamanda 14.05.2023 günü ülkemizde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim kararını alan Cumhurbaşkanını siyasi darbe içerisinde gösterdiğinden şüpheli Cumhurbaşkanına hakaret kenar başlıklı TCK m.299/1-2’deki Cumhurbaşkanına Hakaret suçunu da işlemiştir” denildi. (Kısa Dalga)

Gündem